Doorpas

Column door Isa Bron

Twee dames op een frisse winterdag op zoek naar nieuwe lingerie. Dat is niet zo bijzonder. In dit geval wel.

De dames waren namelijk niet in een lingeriewinkel. Nee, zij stonden voor een marktkraam. Op het moment dat ik passeerde, maakte de ene mevrouw zojuist de sluiting van een beha vast, bij de andere mevrouw. Deze mevrouw had wel de moeite genomen om haar winterjas uit te doen. Daar liet zij het bij. Enerzijds verstandig in verband met de buitentemperatuur. Anderzijds lastig om de juiste pasvorm te kunnen bepalen.

Verhalen uit het leven gegrepen

Toch was het wel een heel bijzonder tafereel. De dames waren rond de zeventig. Zij deden of deze doorpas de normaalste zaak van de wereld was. Er was van enige gêne dan ook geen sprake. Het 'model' draaide even rond, waarop de helpster constateerde dat dit exemplaar een prima pasvorm had.

Het stond mevrouw reuze! Maar ondanks dat wilde de mevrouw niet meteen genoegen nemen met het eerste de beste setje. De helpster had nog het een en ander om te passen. Een lichtblauw kanten beha en een rood setje. Dit setje bestond uiteraard uit twee delen. "O nee…", dacht ik.

Voyeur

De verkoopster nam haar pauzemoment en stak een sigaret op. Zij was in dit geval niet nodig voor advies. De twee dames hielpen elkaar. De afloop heb ik niet mee gemaakt. Dan zou ik een voyeur zijn. Te genânt!

De kaasboer aan de overkant liet zich niet van de wijs brengen. Hij verkocht gewoon zijn 'Edammertjes'. Onverschrokken hielp hij zijn klanten. Hij liet zich door geen enkel vrouwelijk schoon van de wijs brengen.