Introdans danst 'Leve Larbi'

ZAANDAM - Introdans presenteert dinsdag 16 april in de voorstelling 'Leve Larbi' drie werken van Sidi Larbi Cherkaoui, waaronder het voor Introdans nieuwe Pure. Het is een voorstelling volledig gewijd aan de Vlaams-Marokkaanse choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui

Sidi Larbi Cherkaoui is internationaal een van de meest toonaangevende hedendaagse choreografen. Cherkaoui, artistiek directeur van zowel Ballet Vlaanderen als van zijn eigen gezelschap Eastman, heeft tal van onderscheidingen op zijn naam staan. Onlangs werd hij door het gezaghebbende Duitse tijdschrift Tanz voor de derde keer uitgeroepen tot 'Choreograaf van het Jaar'.

Cherkaoui's bewegingsidioom is uitdagend en voert de dansers naar de toppen van hun kunnen. Dit is zichtbaar in het eerste werk van het programma: Loin. Loin gaat over afstand; afstand tussen individuen, landen en culturen. Maar ook over wat ons mensen bindt. Tegen de achtergrond van een monumentale Marokkaanse muur creƫert Cherkaoui een meditatieve sfeer, waarbij een vloeiende, organische danstaal met de voor hem kenmerkende duizelingwekkend snelle armbewegingen resulteren in een hallucinerende choreografie. Voor Orbo Novo liet Cherkaoui zich inspireren door de gevoelens van vrijheid, opsluiting, verbinding en eenzaamheid die de stad New York bij hem opriepen en zijn confrontatie met de 'Nieuwe Wereld' (Orbo Novo) en haar ongelooflijke energie. Het duet neemt binnen het oeuvre van Cherkaoui een prominente plaats in. In 'Leve Larbi' presenteert Introdans Pure, een lyrisch, virtuoos duet, vol bijzondere lifts, dat handelt over de thema's zuiverheid en reiniging. Zaantheater, Nicolaasstraat 3. Aanvang: 20.15 uur.