Loon Lions naar play-offs in derde positie

LANDSMEER - Loon Lions eindigt de reguliere competitie op de derde plaats. Dat was het resultaat van het laatste wedstrijdweekend, waarin Dozy Den Helder volgens verwachting won van Jolly Jumpers, 4consult/Binnenland wist te winnen van Lekdetec en Loon Lions in eigen huis kansloos verloor van Solar-systemen Grasshoppers.

Loon Lions, Den Helder en Binnenland eindigden daardoor elk met tweeëntwintig wedstrijdpunten. Op basis van de onderlinge resultaten legde Den Helder beslag op de tweede plek, werd Loon Lions derde en Binnenland vierde. Dat betekent dat de Lions in de eerste play-off-ronde uitkomen tegen Den Helder, zonder thuisvoordeel. Het gaat zowel in de halve finale als de finale om een best-of-five serie. De halve finale start met twee wedstrijden in Den Helder, zaterdag 6 april en woensdag 10 april. Zaterdag 13 april en eventueel woensdag 17 april wordt de serie vervolgd in Landsmeer. Indien nodig volgt zaterdag 20 april de beslissende wedstrijd in de marinestad.

De wedstrijd van zaterdagavond in het ICL was geen vrolijkmakende aangelegenheid. Solar-systemen Grasshoppers had de eerste positie allang veiliggesteld en speelde matig. Loon Lions had wel wat te verliezen, namelijk thuisvoordeel in de halve finale van de play-offs, maar speelde nog slechter dan matig. Met name aanvallend: het schotpercentage bleef steken op achtentwintig procent. De enige speelster die in de dubbele scorecijfers kwam, was Tanya Bröring, die tien punten liet aantekenen. Van de vijftien Landsmeerse driepuntspogingen vielen er twee, terwijl Grasshoppers negen treffers realiseerde uit achttien pogingen.

Grasshoppers nam meteen een 0-5 voorsprong en kwam niet meer op achterstand. De rust brak aan bij een nog overbrugbare Landsmeerse achterstand van 21-26. Maar toen Deborah Vos in de achtste minuut van de derde periode met vijf opeenvolgende punten een Katwijkse voorsprong van 29-43 noteerde, begon het er somber uit te zien voor coach Thijs Volmer en zijn team.

De genadeklap kwam met een driepunter van Sonja Kuijt aan het begin van het vierde kwart. Dat betekende een stand van 32-52, een verschil dat Loon Lions in de resterende acht minuten onmogelijk meer kon inlopen.