Het muzikale trio.
Het muzikale trio. (Foto: aangeleverd)

Volksmuziek en -verhalen in Dorpshuis

LANDSMEER - In de Heyboerzaal van het Dorpshuis Landsmeer is zondagmiddag 24 maart een 'anders-dan-anders-concert' Een trio met mezzo-sopraan Karin Strobos, cellist Julia Tom en pianist Janna Shybayeva heeft een programma samengesteld dat de luisteraars dichtbij originele oude volksmuziek en volksvertellingen brengt.

Zondagmiddag-concerten Landsmeer

Karin Strobos en Julia Tom zijn echte vertellers. Zij stellen voor dat de bezoekers samen rondom een denkbeeldig kampvuur luisteren naar deze oude muziek en verhalen, afkomstig uit Midden- en Zuid-Europa, China en Nederland.

Volksmuziek Plus

In het programma Volksmuziek Plus komen: de Hongaarse Dansen van Bartók, zijn Roemeense Dansen, de volksliederen van Brahms, Griekse populaire melodieën van Ravel, volksliedjes van De Falla, muzikale herinneringen van Chen Yi en een liedcyclus van de hedendaagse Nederlandse componist (tevens muzikant en dj) Fant de Kanter. De muziekstukken worden afgewisseld met gedichten en volksverhalen.

De liederen van De Kanter zijn geïnspireerd door vissers, boeren en smartlappen. Hij zoekt naar het instinctieve van klank en ritme en componeert ook toneel-, film-, dans- en popmuziek. Ook Bela Bartók gebruikte in zijn composities veel volksliedjes met onregelmatige ritmes en maatsoorten. Chen Yi begon als driejarig meisje met piano spelen. Tijdens de Culturele Revolutie werden haar vader en moeder naar het platteland verbannen. Toen zijzelf later ook op het land moest werken ging ze de Chinese volksmuziek bestuderen die ze in haar composities verwerkte.

Het belooft een vrolijk, dansend programma te worden. Kaarten voor het concert van 24 maart zijn vanaf nu verkrijgbaar bij boekhandel Bruna Landsmeer,Nieuwe Gouw 24/26. Vanaf een half uur voor aanvang van het van het concert aan de Anton Heyboerzaal (Dorpshuis Calkoenstraat 27, Landsmeer). Reserveren kan per email zondagconcerten.landsmeer@gmail.com
De concertzaal in het Dorpshuis gaat om 13.30 uur open en het concert begint om 14.00 uur.