Veilig gebruik sociale media

REGIO - De communicatie tussen kinderen is dankzij de komst van internet en smartphones steeds sneller en makkelijker geworden. Het gebeurt alleen steeds vaker dat kinderen in games door volwassenen overgehaald worden om dingen te doen die ze niet willen. Onlangs is dit helaas ook gebeurd in onze regio.

Het gebruik van sociale media is snel, gemakkelijk en anoniem. Dat leidt soms tot impulsieve reacties en grensoverschrijdende acties. Verschijnselen als cyberpesten, sexting en grooming kunnen kinderen blijvend achtervolgen. Grenzen worden verkend en ook regelmatig overschreden. Middels dit bericht wil Centrum Jong ouders attenderen om hier op een veilige manier mee om te gaan en ook hun kinderen hier voorlichting over te geven.

Wat kunnen ouders doen? Praten met het kind over het gebruik van de computer, tablet, mobiele telefoon: wat ze doen en meemaken, hoe ze dat vinden. Probeer dit gesprek zo open, positief en constructief mogelijk te houden. Ze zullen dan eerder naar een ouder toekomen als er een probleem is.

Maak afspraken over computergebruik. Hoeveel tijd mag het kind aan de computer spenderen en waarvoor? Hoe lang en vaak een kind media mag gebruiken is vooral een kwestie van zelf uitproberen en het gezonde verstand gebruiken. Formele richtlijnen zijn daar niet voor, wel adviezen. Leer kinderen dat mensen zich voor iemand anders kunnen uitgeven en dat ze soms proberen een kind te dwingen vervelende dingen te doen. Laat kinderen niet met hun echte naam en leeftijd online, alleen met een nickname. Laat ze nergens hun adres en telefoonnummer achterlaten.

Voor informatie www.mediawijsheid.nl/ouders/. Als er vragen zijn kunnen ouders terecht bij Maatschappelijk werk of Centrum Jong.