De slotpresentatie.
De slotpresentatie. (Foto: aangeleverd)

Themalessen muziek op De Korenaar

OOSTZAAN - Op basisschool De Korenaar in Oostzaan is na de kerstvakantie gestart met themalessen muziek. Bart Koning, in het dagelijks leven onder meer dirigent van Muziekvereniging Crescendo, was bereid gevonden om met twee groepen van ongeveer twintig kinderen muzikaal aan de slag te gaan.

Het thema van de lessen was carnaval. Alle facetten van gezamenlijk muziek maken zijn aan bod gekomen. In korte tijd werd een koddig carnavalsliedje ingestudeerd, dat de kinderen zelf konden begeleiden met 'boomwhackers'. Dit zijn felgekleurde, lichtgewicht, plastic buizen van verschillende lengtes. Als je ermee tegen je hand, been, grond of een voorwerp slaat komt er een toon uit. Elke kleur heeft een eigen toonhoogte. Na een ritme-introductie met de boomwhackers waren de kinderen in staat om een melodietje ten gehore te brengen.

Plastic varianten

Verder hebben de kinderen leren 'aanblazen' op een blaasinstrument. De blaasinstrumenten die normaliter binnen harmonie en fanfare worden gebruikt zijn gemaakt van koper en daardoor, voor (jonge) kinderen, behoorlijk zwaar in gebruik en erg kwetsbaar. Om die reden heeft De Korenaar speciaal voor haar leerlingen plastic varianten van trompetten en trombones aangeschaft. Behalve dat deze instrumenten een stuk prettiger in het gebruik zijn, ogen ze door hun felle kleurtjes ook nog eens bijzonder vrolijk. Tijdens de lessen hebben de kinderen geleerd om op een dirigent te letten en gelijk in te zetten en te eindigen. Uiteindelijk vond een slotpresentatie van het hele gebeuren plaats. De aanwezige (groot)ouders genoten zichtbaar van hetgeen hun kroost in relatief korte tijd had aangeleerd.

Kinderen (én ouders) die hierna de smaak te pakken hebben gekregen kunnen voor meer informatie over muzieklessen terecht op www.crescendo-oostzaan.nl.