Mag ik even?!

In de rubriek 'Mag ik even?!' krijgen lezers van Kompas de kans om hun ervaringen te delen. De redactie behoudt zich het recht voor om ingezonden brieven te redigeren of in te korten. Een brief betekent niet dat de redactie de inhoud onderschrijft.

Marc de Jong (voormalig gemeenteraadslid van de VVD) claimt in het Kompas van 5 maart dat hij stukjes schrijft 'Altijd met een verrassende kijk op de zaak, eerlijk, kritisch en gebaseerd op echte feiten'. Helaas moet ik constateren dat hij deze claim niet waarmaakt. Ik was namelijk zelf aanwezig op de avond over de bestuurlijke toekomst van Landsmeer en zijn omschrijvingen 'de avond was grimmig begonnen', 'een aantal van tevoren al ontstemde bezoekers', 'bezoekers (bleken) alleen maar gekomen te zijn om de raad eens flink te tergen' en 'pittige aanvallen vanuit het publiek', geven blijk van een eenzijdige blik op deze bijeenkomst, namelijk puur vanuit de politiek/gemeenteraad. Bekijk je het gewoon vanuit de burger, het publiek of zoals u wilt, het volk, dan hoorde ik gewoon bezorgde geluiden. Ieder heeft het recht om binnen fatsoensnormen zijn mening op zijn manier te uiten en als dit 'grimmig' overkomt, dan zou de raad juist moeten bedenken dat er dus grote weerstand is tegen het voornemen en dat de burger zich onmachtig voelt omdat het een uitgemaakte zaak lijkt te zijn.

Volgens mij laat de benadering van Marc de Jong zien hoe de politiek (in Landsmeer) algemeen aankijkt tegen inbreng vanuit de burgerij. 'Als het moet, nou doe maar, maar niet te kritisch hoor!'. Een referendum is dan waarschijnlijk helemaal een horror voor deze lokale politiek. Daarnaast lees ik ook nog een politieke voorkeur. Het raadslid van GroenLinks wordt namelijk neergezet als chaotisch en het raadslid van de VVD als reddende engel in deze chaotische bijeenkomst. Eigenlijk zou hij naast zijn claim van 'eerlijk' ook 'politiek neutraal' moeten claimen, zodat we weten dat dit voortaan ook niet het geval zal zijn!

L. Lamberts