Volop baankansen in het onderwijs

REGIO - Het aantal WW-uitkeringen in de regio Groot Amsterdam kwam eind januari uit op ruim 21 duizend. Dit is bijna 4% meer dan eind december 2018. Landelijk was de stijging van het aantal WW-uitkeringen vrijwel gelijk (-3,9%) en kwam uit op 279 duizend. In januari is altijd een toename van het aantal WW-uitkeringen te zien vanwege het aflopen van tijdelijke contracten in december.

Hoewel het aantal WW-uitkeringen in Groot Amsterdam op jaarbasis fors daalt (-11,7%), is de landelijke daling (-16,7%) sterker. Alle sectoren laten op jaarbasis een daling van het aantal WW-uitkeringen zien, met uitzondering van de landbouw. Afgelopen jaar daalt in Groot Amsterdam het aantal WW-uitkeringen aan docenten met 22%, van 641 naar 530 uitkeringen. In de omgeving van Groot Amsterdam zijn dan ook volop kansen op de arbeidsmarkt voor deze beroepsgroep. In het basisonderwijs is zelfs sprake van een tekort aan docenten.

In de Randstad zijn er relatief weinig werkzoekenden per vacature in het onderwijs. Dat betekent dat de arbeidsmarkt krap is en het voor werkgevers lastig is personeel te vinden.

In het voortgezet onderwijs zijn vacatures voor leraren wiskunde, natuurkunde en scheikunde al enige jaren moeilijk te vervullen. Ook voor talen is het lastig om personeel te vinden; dit geldt vooral voor klassieke talen en Duits. Het tekort aan deze docenten doet zich vrijwel in alle regio's van Nederland voor. Landelijk ontstonden er in 2018 45.000 vacatures in het primair, vo/mbo en hoger onderwijs. Dit is 10.000 meer dan in 2017 (+29%). In Groot Amsterdam ontstonden de meeste vacatures voor docenten vo/vmbo algemene vakken.