Michel, Stef en Frank.
Michel, Stef en Frank. (Foto: JWvD )

Wereldprimeur bij musicalafdeling Bel Canto

OOSTZAAN – Het is een prachtige legende, de zeerover Claes Compaen die na zijn omzwervingen terug zou zijn gekomen in Oostzaan als miljonair. Tot op de dag van vandaag is men op zoek naar zijn schat. Het is het uitgangspunt van Frank Geisink (componist) en Jack Woestenberg-van Dalen (librettist) toen ze vijf jaar geleden begonnen met schrijven. Het boek Claes Compaen, een historische uitgave van de Oudheidkamer Oostzaan, diende als leidraad.

De ouders van Claes Compaen hadden de uitspanning de Hollandsche Tuijn, een herberg naast de kerk op de plaats waar nu de KunstGreep staat. Daar begint het verhaal. Claes gaat varen, eerst voor de hoge heren in Den Haag via welke hij kaperbrieven krijgt. Maar al snel heeft hij door dat het grootste gedeelte van de buit moet worden afgestaan en daar heeft hij snel genoeg van. Zo kan het gebeuren dat hij de vrees van de zee wordt als piratenkapitein. Hij weet dikke maatjes te worden met de consul van Salé in het huidige Marokko. Daar in de haven ligt zijn vloot en is zijn uitvalsbasis tijdens zijn rooftochten. Maar heimwee doet hem besluiten om terug te keren naar Holland, wat kan middels de vrijbrief die hij krijgt van Stadhouder Prins Frederik Hendrik. Zo arriveert hij na veel omzwervingen in Oostzaan, waar de bevolking hem als held binnenhaalt.

De musicalafdeling van Bel Canto heeft maanden keihard gewerkt aan deze musical die prachtige koorwerken en geweldige solo's heeft van de hand van Frank Geisink. De doorgewinterde cast wordt geleid door de jonge talentvolle regisseur Stef Heijnen Bakker en de inventieve choreograaf Michel Schildmeijer. De musical, die zich in de Gouden Eeuw afspeelt, straalt de beoogde weelde uit door de handgemaakte kostuums en het prachtige kap- en grimewerk van Monique Verwer, Monique Kreetz en Astrid Vreeken. Een professioneel 12-koppig orkest maakt van de muziek een ware beleving.

De wereldpremière vindt plaats op zaterdag 6 april om 20.00 uur in theater de KunstGreep Oostzaan. Voorts zijn er voorstellingen 7 en 14 april om 14.00 uur en 13 april om 20.00 uur. Kaarten zijn te bestellen op www.belcanto-oostzaan.nl.