Macey Mellema snijdt de taart aan.
Macey Mellema snijdt de taart aan. (Foto: JWvD)

Piepjonge kampioen met veel ambitie

OOSTZAAN - Nederlands kampioen is ze, slechts negen jaren oud en boordevol ambitie, Macey Mellema. De aanleiding voor haar schaatskoorts is te wijten aan een filmpje over Disney's Holiday on Ice. Pas zes jaar was ze en haar successtory begon op de Jaap Edenbaan. ''Mam, mag ik op schaatsen?'' Haar moeder kan het zich nog goed herinneren. ''Als je eerst je zwemdiploma's hebt'' was het antwoord.

door Jack Woestenberg

Wereldberoemd worden en de Olympische Spelen

Nou, dat heeft huize Mellema geweten, binnen de kortste tijd had Macey haar A-, B- én C diploma gehaald. En zo stond ze op het ijs in Amsterdam en werd ontdekt. Een supertalent bleek ze. Bij haar eerste wedstrijd werd ze gewoon eerste en pakte dus de hoogste podiumplaats. Nu traint ze bijna elke dag, afwisselend in Alkmaar, Haarlem en Utrecht. Op maandag traint ze niet voor het zogenoemde ijsdansen, maar dan danst ze zonder schaatsen.

Enorme ambitie

Macey is van plan wereldberoemd te worden en zeker op enig moment deel te nemen aan de Olympische Spelen. Net als haar coach dat ooit deed. ''Het is thuis ruzie om haar op een kinderfeestje te krijgen'', verhaalt haar moeder. Zonde van de tijd, er moet getraind worden. En ze traint voor 3 KNSB-wedstrijden, want daar wil ze aan deelnemen en natuurlijk het hoogste podium behalen, dat is altijd het uiterste streven. Eén wedstrijd ooit viel een beetje tegen, ze kwam twee keer ten val en dat was een ware teleurstelling. Dus dat nooit meer, en kan voorkomen te worden door veel te trainen. De zomervakantie gebruikt ze ook heel erg goed, dan gaat ze namelijk op schaatskamp.

Met open mond

Burgemeester Meerhof en de wethouders Rosemarijn Dral en Niels Bonenkamp en gemeentesecretaris Annelies van den Assem hebben het verhaal van A tot Z met open mond aangehoord. En dat was nog aangenaam ook, naast goed schaatsen kan Macey ook boeiend vertellen, weet ze ogenschijnlijk feilloos de leiding te nemen én toont ze initiatief. Zoals met de haar aangeboden taart mét foto. Die ging helemaal niet mee naar huis, die werd aangesneden en zo kreeg iedereen een stuk eigenhandig gesneden taart. De rest was voor thuis. Dankbaar nam ze de bloemen en het cadeautje in ontvangst. Onthoud de naam, Macey Mellema, dat wordt een hele grote!