Woning Noodzaak

Niet iedereen kent de piramide van Maslow. In het kort komt het erop neer dat hij de eerste levensbehoeften van de mens in een piramidevorm heeft weergegeven. Een van die levensbehoeften kan huisvesting zijn: van een kartonnen doos tot en met een landhuis, en alles wat daar tussenin zit.

Er is een tekort aan huisvesting. Cijfers geven aan dat het noodzaak is dat er elk jaar 100.000 woningen gebouwd moeten worden om de woningnood te ledigen. Dit zou moeten gebeuren tot 2025. Dan is het ook nog zaak dat er betaalbare duurzame woningen worden gebouwd. Maar waar moeten die komen?
Binnenstedelijk? Aan de rand van de stad of van het dorp? Hoogbouw of laagbouw? Piramidebouw?
Woonboten op een deel van het Markermeer, duurzame tenten in het park, fraai uitgevoerde kartonnen dozen op het stads- of dorpsplein, architectonische wolkenkrabbers zoals in bijvoorbeeld Dubai, het benutten van leegstaande kantoorpanden, ongebruikte kamers in een verzorgings-huis voor studenten – een greep uit een lijst met denkbare oplossingen. En er zijn meer oplossingen te bedenken – ondergronds.

Het groen verdwijnt. Het geluid van de weidevogels verstomt. Daar waar de kano's door het prachtige weideland varen, daar leeft de toekomstige bevolking dus op woonboten die tegen een stukje overgebleven oever liggen, want op het vasteland staan huizen. We bouwen Nederland vol. Maar dan is er nog woningnood. Hoe lossen we het woningprobleem met ons allen op? En vooral… kunnen we dat met ons allen oplossen? Zijn er voldoende creatieve ideeën die op ons afkomen.

Ik vraag mij alleen af waar al die mensen nu wonen of verblijven die nog zoekende zijn? Ik vraag mij ook af met hoeveel inwoners we per jaar groeien? Neemt het geboortecijfer af en het sterftecijfer toe? Dan zou het aantal te bouwen woningen minder zijn, toch?
Hoe het ook zij, toekomst denken staat vrij. Als we maar niet de piramide van Maslow vergeten.