Instructie VVN-medewerker aan de leerlingen
Instructie VVN-medewerker aan de leerlingen (Foto: aangeleverd)

Verkeersexamen basisscholen

OOSTZAAN - Voor de leerlingen van de groepen 8 (en in een enkel geval groep 7) van alle basisscholen in Oostzaan was woensdag 8 mei een spannende dag. Veilig Verkeer Nederland (VVN) nam die dag het praktisch verkeersexamen af.

Door VVN was een route uitgezet door Oostzaan. Deze route was vooraf op een kaartje gegeven aan ouders en leerlingen. De leerlingen konden aan de hand van het kaartje de route verkennen. Op de dag zelf was de examenroute aangegeven door middel van bordjes. Dat het een examen was duidelijkmerkbaar bij de kinderen. Velen waren nerveus. Eén van de medewerksters van VVN gaf daarom vooraf nog instructie en stelde op vrolijke wijze de kinderen op hun gemak. Punten waarop beoordeeld werd, waren het kijkgedrag, richting aangeven, rechts rijden, voorsorteren, bochten nemen en stoppen voor een oranje of rood verkeerslicht. En uiteraard het niet fietsen op trottoirs. Voor de beoordeling waren negen ouders aanwezig van de vier basisscholen. De ouders kregen een tablet mee waarop zij de resultaten van de leerlingen moesten vastleggen. Voor de te beoordelen punten en het gebruik van de tablet kregen de ouders vooraf instructie. De beoordeling werd op nummer gedaan, de leerlingen kregen een oranje hesje om met daarop een nummer. Alleen bij de leerkracht was de combinatie van naam en nummer bekend.

De route begon achter het gemeentehuis en liep via de bloemenbuurt naar de Lisweg naar de Kolk. Vandaar binnendoor, via de kleine bruggetjes naar de Kerkstraat. Om dan via burgemeestersbuurt en doktersbuurt weer bij het beginpunt uit te komen. Omdat er ook een oversteek was op het Zuideinde, waar de herinrichting gaande is, was ook KWS geïnformeerd over het examen. KWS is de aannemer van de herinrichting. KWS zette bij de oversteek een medewerker in ter ondersteuning en het bewaken van de veiligheid. Een van de posten was op de hoek van de Kerkbuurt met de Jacob Corneliszstraat. Daar moesten de leerlingen de Kerkbuurt oversteken naar de Dokter Keizerstraat. De ouder constateerde dat het verkeer vanuit het noorden geen enkele keer aandacht had voor mogelijk verkeer uit de Jacob Corneliszstraat. Dit terwijl het een gelijkvloerse kruising is en verkeer van rechts voorrang gegeven moet worden. De ouder benadrukte: "Ik stond op de hoek met een geel hesje aan, dan zou je verwachten dat dit juist aandacht trekt. Geen enkele automobilist keek op of om, ze raasden gewoon door". Dat er geen aandacht is voor verkeer van rechts in de betreffende situatie is daar de dagelijkse gang van zaken. Mogelijk moet de gemeente daar attentie borden plaatsen. Hoewel de weersvoorspelling anders deed vermoeden, bleef het de hele ochtend droog. En dankzij de inzet van de ouders, leerkrachten en de enthousiaste medewerkers van VVN kon het examen worden gehouden.