Inkomsten en uitgaven Landsmeer in balans

LANDSMEER - Het college van Landsmeer biedt de gemeenteraad een meerjarig sluitende begroting 2020-2023 aan. Het college heeft zich bij het opstellen van de meerjarenbegroting gericht op de uitvoering van het raads- en collegeprogramma 2018-2022.

De inkomsten blijken af te nemen. Bouwleges en reisdocumenten brengen bijvoorbeeld minder op. Tegelijkertijd stijgen de lasten, zoals zorgkosten en personeelslasten (CAO). Om de meerjarenbegroting structureel sluitend te maken zijn voor € 800.000,00 ombuigingen gerealiseerd op verschillende beleidsterreinen en organisatie. Er is daardoor geen ruimte meer voor extra beleidsvoornemens, anders dan die van het raads- en collegeprogramma.

Het afvoeren en verwerken van huishoudelijk afval wordt duurder. Een jaarlijkse stijging van het tarief moet de stijgende kosten dekken. In deze begroting wordt de raad nu voorgesteld deze getrapte stijging niet uit te smeren over twee begrotingsjaren, maar in één keer per 2020 in te voeren. Hiermee worden de structurele opbrengsten gelijkgetrokken aan de structurele uitgaven. Dat past in het streven om de begroting structureel in balans te hebben. Specifieke aandacht krijgt het structureel versterken van de algemene reserve in de begrotingsperiode 2020-2023. Hierbij is een sluitende begroting belangrijk, maar ook het besluit om in de komende begrotingsperiode géén uitnamen uit de algemene reserve te doen voor het versterken van bestaand beleid of met voorstellen voor nieuw beleid naar de raad te komen.