Jan Alblas en rechts Maarten Kuiper in 1995.
Jan Alblas en rechts Maarten Kuiper in 1995. (Foto: aangeleverd)

25 jaar oudheidkundige vereniging

LANDSMEER - De Oudheidkundige Vereniging Landsmeer bestaat op 8 september 25 jaar. Dat wordt op zaterdag 14 september groots gevierd in het Dorpshuis. Het belooft een ware happening van vooral oud-Landsmeerders te worden. Er treden diverse artiesten op en er is een lezing van Aart en Dirk Goede met als titel 'Get the best out of eggs'. Tijdens dit feest wordt het eerste exemplaar van het jubileumboek 'Landsmeer een parel aan De Breek' uitgereikt aan wethouder Richard Quakernaat. Het boek is dan ook ter plaatse te koop en daarna in elke boekhandel.

Groot feest op 14 september in het Dorpshuis

Het initiatief tot de oprichting van de vereniging is genomen in januari 1992. Aanleiding was een voorzet van burgemeester Henk Waltmans, die in zijn nieuwjaarstoespraak had gewezen op de noodzaak van een dergelijke vereniging.

Voortouw

Maarten Kuiper en Jan Alblas, toen allebei lid van de Landsmeerse schoonheidscommissie, besloten het voortouw te nemen en richtten op 8 september 1994 de Oudheidkundige Vereniging Landsmeer op.

Bestuur

Er werd een bestuur gevormd met de oud-wethouder Jules Dikhoff als voorzitter, Maarten Kuiper als secretaris, Klaas van Schaik als penningmeester en Jan Alblas als bestuurslid.

Het doel van de vereniging is het verzamelen en bewaren en bewaren van gegevens van het heden en verleden van Landsmeer. Tegenwoordig wordt gesproken van groot Landsmeer. Het bevat de kernen Den Ilp, Purmerland, Watergang, een gedeelte van Noordmeer, Het Schouw en het in de jaren zestig van de vorige eeuw door Amsterdam geannexeerde gedeelte van Landsmeer (Kadoelen).

Hoogtepunten

In de afgelopen 25 jaar heeft de vereniging diverse activiteiten ondernomen. Hoogtepunten waren de millenniummaaltijd in 1999 en later de beide fietspuzzeltochten. Ook zijn er vele tentoonstellingen van diverse pluimage gehouden.

Grote en bloeiende vereniging

De Oudheidkundige Vereniging Landsmeer is een grote en bloeiende vereniging met bijna 800 leden die afkomstig zijn uit geheel Nederland en ver daarbuiten. Ze kampt wel met een tekort aan vrijwilligers.

Geïnteresseerd? Aanmelden is mogelijk bij het secretariaat via ecretariaat@oudheidkundigevereniginglandsmeer.nl.

Vrijwilligers gezocht

Of kom langs in het Dorpshuis aan de Calkoenstraat 27 te Landsmeer, waar de vereniging elke maandagmiddag domicilie houdt.

Jubileumboek

Jubileumboek bestellen? Het ISBN-nummer is:ISBN - 978-90-829683-0-9.

Afbeelding
Afbeelding