Extra investeren 4 en 5 mei

LANDSMEER - De gemeente Landsmeer moet volgend jaar extra investeren in de herdenking en viering op 4 en 5 mei. Dit is besloten bij de behandeling van de zogenaamde Perspectiefnota 2020, waarin alvast vooruit wordt gekeken op financiële ontwikkelingen en plannen voor de komende jaren in Landsmeer.

In 2020 is het precies 75 jaar geleden dat Nederland bevrijd werd en dat is volgens de gemeenteraad een goed moment om iets extra's te doen. De gemeenteraad wil een plaquette laten plaatsen bij het oorlogsmonument in de Calkoenstraat, ter nagedachtenis aan de Landsmeerders die "in het verzet actief waren of op een andere manier van betekenis waren in de Tweede Wereldoorlog". De bedoeling is dat de namen van deze Landsmeerders erop vermeld worden. Onderzoek moet wel eerst uitwijzen wie dit zouden moeten zijn en of de namen wel vermeld mógen worden.

Extra activiteiten

Naast het laten maken van de plaquette wil de gemeenteraad ook dat er volgend jaar extra activiteiten plaatsvinden op 4 en 5 mei. De Dodenherdenking bij het oorlogsmonument in de Calkoenstraat lijkt ieder jaar meer belangstellenden te trekken. Deze herdenking heeft altijd een bijzonder tintje, omdat ieder jaar een ruime vertegenwoordiging van het "99th Squadron" van de Engelse Royal Air Force aanwezig is. Van dit squadron crashte in september 1941 een Vickers Wellington-bommenwerper in het Landsmeerderveld. Het vliegtuig was op de terugweg van een bombardementsvlucht in Italië. Op de terugweg raakte het vliegtuig in dichte mist zonder brandstof en stortte het uiteindelijk neer. Een aantal inwoners van Landsmeer zag het vliegtuig neerstorten. Alle zes bemanningsleden kwamen in zee terecht en verdronken. Op de plek van de crash werd in de jaren negentig een monument opgericht, waar ieder jaar op 4 mei in de middag een herdenking wordt gehouden. De herdenking rondom het monument in de Calkoenstraat vindt ieder jaar in de avond plaats.

Blijvend herdenken

Het initiatief voor het plaatsen van de plaquette op het monument kwam vanuit de gemeenteraad, nadat afgelopen 4 mei waarnemend burgemeester Anne Lize van der Stoel in haar speech al aanstuurde op het vermelden van namen van Landsmeerse oorlogsslachtoffers. Zij zei er toen over: "De slachtoffers van alle kernen van Landsmeer verdienen een blijvende herdenking: dit is een kwestie van willen."

Het maken van de plaquette en de verschillende activiteiten op 4 en 5 mei mag van de Landsmeerse gemeenteraad zo'n 10.000 euro kosten. De firma Adriaan Goede BV heeft al aangeboden ook een bijdrage te leveren, van 1.000 euro.

Marc de Jong