Typetjes

Vroeger was er nog goede TV. Echt goede TV. Deze zinnen zijn een teken van ouder worden, maar het is wel waar. Zowel het ouder worden als dat er vroeger goede TV was. Zeker nu de programmamakers in Hilversum hebben besloten om Sesamstraat stop te zetten. Ik kan me niet indenken dat er een generatie gaat komen die niet weet wie Pino, Tommie en Meneer Aart zijn. Hoe kun je nou opgroeien zonder Bert en Ernie?

De TV van vroeger beïnvloedt me nog altijd in het dagelijks leven. Opgegroeid ben ik met Koot en De Bie en Jiskefet. Dat betekent dat je overal typetjes ziet. En humor hebt die tegenwoordig niet meer kan. De Vieze Man kom ik nog veelvuldig tegen, net als Dirk. Ook doet elke deskundige op TV me denken aan Dr. Clavan. Aan de TV-deskundigen wordt tegenwoordig veel waarde gehecht. De babbelende figuren die overal uitgenodigd worden en het hoogste woord hebben. Dan is het goed om even aan Dr. Clavan te denken. Dat zet alles weer in perspectief.

Net als Johnny en Willie van Jiskefet me in veel situaties een glimlach bezorgen. Niemand begrijpt me dan, maar ik heb de grootste lol. Wel moet ik me inhouden omdat ik anders het op een rennen moet zetten. Maar het oertype dat ik vandaag de dag overal tegen kom is Fred Schuit uit 'In Voor- en Tegenspoed'. Een serie die tegenwoordig meteen van de buis gehaald zou worden. Dit terwijl Fred Schuit overal en veel vaker opduikt. Deze mensen mopperen en zijn onuitstaanbaar, maar even denken aan Fred Schuit en alle ergernis is weer weg. Daar kan geen mindfulness tegenop.

Steve Smit