Teun van Zanten zet zijn digitale vaardigheden graag vrijwillig in.
Teun van Zanten zet zijn digitale vaardigheden graag vrijwillig in. (Foto: Rodi Media/MvS)

Teun van Zanten maakt mensen blij

LANDSMEER – Teun van Zanten (62) is een van de vele Landsmeerders die zich belangeloos en met een groot enthousiasme voor de gemeenschap inzetten. De gebieden waarop hij actief is lijken weinig raakvlakken te hebben: zwembad De Breek, de Protestantse gemeente Landsmeer en Stichting 6minutenwaterland. Toch is er, naast het inzetten van zijn IT-kennis, een gemene deler: "Je maakt mensen blij."

Door Marcel van Stigt

De gemeente Landsmeer heeft onlangs volgens goede gewoonte een groep vrijwilligers in het zonnetje gezet. Ze waren uitgenodigd op voordracht van de organisatie waarvoor ze zich inzetten. Teun van Zanten was zowel door het bestuur van Zwembad De Breek als door het bestuur van de Protestantse gemeente Landsmeer naar voren geschoven.

Los van zijn drukke baan als directeur bij een bedrijf dat IT-securitytrainingen verzorgt staat Teun van Zanten op de dinsdag en donderdag extra vroeg op om in De Breek toezicht te houden op het Vroege Vogel-zwemmen. Ondertussen bemant hij de technische dienst, spoelt hij filters en reinigt hij het pierenbad. Ook houdt hij de website bij en plaatst hij berichten op Facebook.

Net zo actief is Teun voor de Protestantse gemeente Landsmeer. In de laatste twintig jaar heeft hij diverse functies vervuld, waaronder die van scriba. Ook vertegenwoordigt hij de plaatselijke gemeente op landelijk niveau in de generale synode. Het bestuur maakt dankbaar gebruik van de digitale vaardigheden van Teun. Hij maakt het mogelijk dat mensen de kerkdiensten op de website kunnen volgen en hij vult en verstuurt de e-nieuwsbrief.

Kennelijk zit zijn agenda daarmee nog niet vol. Teun is tevens lid van de Stichting 6minutenwaterland. Deze stichting heeft als doelstelling AED-apparaten in de gemeente Waterland te plaatsen en te onderhouden. Zo kan er altijd snel hulp worden geboden als iemand door een hartstilstand wordt getroffen. Ook organiseert de stichting cursussen om mensen te leren reanimeren.

Wat drijft Teun om deze vrijwillige functies op zich te nemen? Het antwoord is heel eenvoudig: "Het is leuk om te doen, het is gezellig en je maakt mensen blij. Mijn vrouw en zoon Danny werken in het zwembad en zo ben ik erin gerold. Het werk voor de kerk doe ik ook met veel plezier. Wel hebben we nu te maken met teruglopende bezoekersaantallen. De reguliere zondagdienst slaat bij jongeren minder aan. Er is ook meer aanbod van andere zaken, zoals sport. Wat ook meespeelt is dat je niet meer verplicht bent om naar de kerk te gaan. Vroeger moest dat, maar zo is het nu niet meer. We proberen mensen nu op een andere manier te interesseren."

Ook hier wil Teun zich voor inzetten. Maar hij doet nu wel een stapje terug. Tot zijn pensioen, dat zich over vijf jaar aandient, legt hij zijn functie als scriba neer, maar dat hij daarna weer beschikbaar is voor het bestuur lijkt zeer waarschijnlijk.