Vintage per Kilo.
Vintage per Kilo. (Foto: aangeleverd)

Cultuur tijdens zomervakantie

AMSTERDAM - Voor wie niet op vakantie gaat en deze zomer lekker thuisblijft in Amsterdam, is van alles te beleven. Veel cultuuruitjes in de hoofdstad voor liefhebbers die houden van kunst en muziek.

In de zomer zijn elke zondag om 16.00 uur bijzondere orgelconcerten op het Smits-orgel in De Duif te bezoeken, met organisten uit binnen- en buitenland. Onder de titel 'Expeditie orgel, van de Amstelkerk naar De Duif', vindt een tweeledig orgelconcert plaats door Stephan van de Wijgert, vaste organist van De Duif. Het concert begint op het Bätzorgel uit 1843 in de Amstelkerk, het tweede deel wordt gehouden in de Duif. Entree is gratis, maar een vrijwillige bijdrage van de bezoekers wordt op prijs gesteld.

Over het IJ

Het is zomer in Noord. Dat betekent van dinsdag 9 tot en met zondag 14 juli een nieuwe editie van Over het IJ,een avontuurlijk festival op bijzondere plekken in Noord. 't Zonnehuis ontbreekt niet in de programmering. Met onder meer theatermakers DeJong&DeWitte. In een theatrale en filmische route in Tuindorp Oostzaan gaan bezoekers dwars door de realiteit. Wat dat inhoudt? Kom dan naar Lokaal Spaanders (tegenover 't Zonnehuis, Zonneplein 4).

Kevin Morby

Paradiso programmeert regelmatig mooie concerten in de Vondelkerk, Amstelkerk, 't Zonnehuis en De Duif. Vaak in singer-songwriter-achtige setting. Daarom komt Kevin Morby maandag 15 juli om 20.30 uur in 't Zonnehuis. Voor een dergelijke intieme show leent dit prachtige theater in Tuindorp Oostzaan zich uitstekend. Slechts een klein stukje fietsen vanaf de NDSM-pont.

Vintage per Kilo

Vintage per Kilo vindt 21 juli van 11.00 tot 17.00 uur plaats in de Posthoornkerk, Haarlemmerstraat 124-126 in Amsterdam, waar bezoekers voor 40 euro per kilo kleding van high end vintage merken kopen. Denk Armani, Dolce & Gabbana, Versace, Ralph Lauren, Woolrich, Lacoste, Moschino, Burberry, Missoni, Yves Saint Laurent, Barbour, Valentino en natuurlijk Prada.

Marieke Coppens

Amsterdamse beeldend kunstenaar Marieke Coppens gaat met MINE een samenwerking aan met Cuypers' Posthoornkerk. MINE is een presentatie naar aanleiding van het levenswerk van de anonieme wetenschapper. Belangstellenden zien van 25 juli tot en met 18 augustus veel geometrische vormen in zowel de architectuur van Posthoornkerk als de gebrandschilderde ramen en alle kunstschatten die normaal gesproken verborgen blijven worden ontsloten. Een perfecte symbiose van hedendaagse kunst en oude pronkstukken. De opening vindt donderdag 25 juli om 19.00 uur plaats. Daarna is de tentoonstelling te bezoeken van donderdag tot en met zondag van 13.00 tot 18.00 uur.

Nederlanders van wereldklasse

Onder de titel 'Nederlanders van Wereldklasse: een dijk van een oeuvre' voert het Nederlands Strijkersgilde 28 juli om 15.00 uur een zeer divers Nederlands repertoire voor strijkorkest op met werken uit de 20e en 21e eeuw in de Amstelkerk, Amstelveld 10 in Amsterdam. Een hoogtepunt is het altvioolconcert van Henk Badings. Dit avantgardistische stuk wordt opgevoerdmet altvioliste Elisa Karen Tavenier (1996). Verder werk van Hendrik Andriessen, Rudolf Escher en Jacob ter Veldhuis.

Cultuur proeven

De Amsterdamse Uitmarkt biedt op 24 en 25 augustus op Het Museumplein een festival en bezoekers genieten in de Vondelstraat van de beste klassieke muziek in de Vondelkerk.