Groen dak milieucentrum Rotterdam
Groen dak milieucentrum Rotterdam (Foto: Karin.Oppelland)

Voldoende groen op juiste plaatsen helpt

OOSTZAAN - In de Zaanse monologen pleit de Oostzaanse Eva Stache voor een groener Zaanstad, zodat in 2050 de streek geen 'gebakken pannenkoek' wordt, maar een mooie groene stad met voldoende groen op de juiste plaatsen. Gemeente Oostzaan is eveneens voorstander voor vergroening van de stad en nam onlangs initiatief tot de actie: Tegel eruit, groen erin!

In het 'Klimaatjournaal van 2050' vertelt Helga van Leur wat de verwachtingen zijn voor de toekomst. In 2050 zullen de winters steeds natter worden en valt er twintig procent meer regenwater naar beneden. Het groeiseizoen start een maand eerder dan aan het begin van de eeuw, in maart in plaats van april, met als gevolg voorjaarsdroogte en (te) weinig water in de sloten.

Ook zullen er in de zomermaanden meer hittegolven komen. De temperatuur zal in gebieden waar weinig groen is en veel bestrating enkele graden hoger worden dan in groenere gebieden met bomen en ander isolerend groen op en rond huizen en daken. Helga waarschuwt voor nog veel meer nadelige effecten in verband met de stijgende temperatuur: natuurbranden, uitdrogende dijken, in het najaar zware buien met onweer en hagel waardoor straten blank komen te staan, meer windhozen in de herfst, de zeespiegel stijgt enkele decimeters, terwijl de Nederlandse bodem blijft dalen.

Met dit in het achterhoofd pleit Eva pleit voor de uitbouw van meer groen, meer vegetatie. Groen zuivert de lucht, is gratis CO2-opslag, het neemt gratis water op, het isoleert en koelt. Een groen dak neemt bijvoorbeeld 30 procent meer water op en heeft een isolerend effect van 2,9 tot 125 procent. Daarbij draagt groen bij aan de geestelijke gezondheid, kan het gebruikt worden als grondstof voor ondernemingen en het verhoogt de waarde van vastgoed.
Eva is ervan overtuigd dat investeren in groen winst oplevert, hoewel de kosten en baten lastig te doorgronden zijn. Want waar de kosten geregistreerd worden als groenvoorziening, liggen de baten op een heel ander vlak: bij kostenvermindering door minder wateroverlast.
Enkele gebouwen die als voorbeeld dienen zijn onder andere de Bosco Vericale in Milan, de LiuZhou Forest City in China en de hangtuinen in Vietnam. In Nederland worden ook diverse projecten vormgegeven.
De gemeente Oostzaan realiseert dat meer groen nodig is om in 2050 overlast ten gevolgen van het veranderende klimaat te voorkomen. Met de actie Tegel eruit, groen erin! zijn onlangs vele tuinen groener gemaakt. Wethouder Rosemarijn Dral: "In Oostzaan en Waterland zijn elfhonderd tegels ingeleverd en geruild voor een mooie, grote plant. De inwoners konden uit een volle kar kiezen. De actie is daarbij belangrijk de bewustwording van alle inwoners; dat ze zelf iets kunnen doen om te zorgen voor een groenere tuin."
De gemeente zelf neemt de verantwoording over de gemeentegrond. "Er is een achterstand in het onderhoud van het groen en de gemeente volgt hierbij de Groene Structuur Visie 2017-2027. Dit is een leidraad voor beplanting en biodiversiteit." Daarnaast nodigt de wethouder per wijk buurtbewoners uit om zelf mee te beslissen over het groen in hun wijk.

Bosco Verticale Milan