Impressie geknutselde fotocamera's en een interview
Impressie geknutselde fotocamera's en een interview (Foto's: Pim Beudeker)

Project Beeld en Geluid in de Kweekvijver

OOSTZAAN - Het jaarlijkse culturele project in de Kweekvijver werd donderdag 11 april afgesloten met een presentatie aan ouders, grootouders en andere belangstellenden. Dat ging gepaard met een rechtstreekse uitzending van Radio 9 Oostzaan, die van 16.00 tot 17.00 in alle klassen (en natuurlijk ook thuis) te horen was. Het thema van dit jaar was Beeld en Geluid, het geluid kwam helder en duidelijk uit de radio.

Wereldpremière met musicallied

Leerlingen van de midden- en bovenbouw gingen op bezoek in de studio van Radio 9, waar ze leerden hoe een uitzending gemaakt wordt. De leerlingen kregen zelf de gelegenheid tijdens hun bezoek mee te werken aan de live-uitzending van dat moment. Zo hielpen ze mee door bijvoorbeeld het nieuws en het weerbericht voor te lezen. Één groepje zorgde zelfs voor een wereldpremière. Zij zongen tijdens een live-uitzending een lied uit de musical van groep acht. De musical moet nog worden uitgevoerd aan het eind van het schooljaar.

Pim Beudeker bracht een bezoek aan alle groepen , waar hij uitgelegde hoe de kinderen een interview kunnen maken met mobiele opname apparatuur. Die kreeg de school te leen en hebben de kinderen ook gebruikt.

Partij oprichten

Kinderen verdiepten zich in de geschiedenis van communicatie, van rooksignaal tot gsm. Er werd gekeken wat de rol van beeld is bij de verkiezingen, daarbij hebben de leerlingen drie partijen opgericht en gepresenteerd. Elke bezoeker kon een stem uitbrengen op de partij die het meest aansprak.

Fotografie en stop-motion

Andere leerlingen kregen bezoek van een docent van het Fotografiemuseum uit Amsterdam (FOAM) en leerden hoe ze een goede foto konden maken. In andere groepen lag de nadruk op de geschiedenis van radio en televisie. En er waren groepen waar radio, film en fotografie vooral aan bod kwamen. Daar waren zelf geknutselde fototoestellen en andere mooie knutselwerken, stop-motion filmpjes en schitterende foto's te bewonderen .

De kijk- en luistermiddag werd druk bezocht, de leerlingen waren zichtbaar trots op wat ze geleerd, gemaakt en via de radio uitgezonden hebben.