Bitterzoet in 'Voorlopig voor altijd'

OOSTZAAN – Een vastgelopen huwelijk van het artiestenkoppel Vrijdag & Sandifort, ook privé een stel. Dat is de basis van het cabaretprogramma 'Voorlopig voor altijd', afgelopen vrijdag in De KunstGreep.

Geruzie over een thermostaat met de vraag wie daar nu verantwoordelijk voor is. Feedback die door de ander niet verwacht en gewenst is. De troep opruimen van de ander bij thuiskomst. De ingrediënten van een vastgelopen huwelijk.

Dit wordt verre van saai. Want tussen de scènes die over dit huwelijk gaan wordt hard overgeschakeld naar nieuwe, onverwachte scènes. Een speltechnisch vernuft van Remko Vrijdag en Martine Sandifort, die van het ene moment op het andere van naturel personages veranderen in een lompe idioot of heftruckchauffeur, die geraffineerd door zijn baas wordt ontslagen. Daarbij niet te vergeten de quizmaster en de sekswerker waarbij de eerste in het begin het schaamrood op de kaken krijgt. Later gevolgd door platvloerse woorden over en weer.

Het duo schakelt tussen typetjes en de privépersoon. Als kijker blijf je voortdurend bij de les. En door alle scenes heen loopt een rode draad. Een van de elementen is het steeds corrigeren van een verkeerde naam: 'Frank, oh nee sorry, het is Frans'. Dit alles tegen een even simpel als geniaal decor. Witte panelen, die afwisselend een keuken, badkamer, woonkamer of decor in een theater vormen. In het slotlied komt de bitterzoetheid tot een hoogtepunt, met daarin uitspraken uit de diverse scènes en natuurlijk de rode draad.