Een blik op Maartje als kind.
Een blik op Maartje als kind. (Foto: aangeleverd)

Tentoonstelling Amsterdam Noord

AMSTERDAM - Wat is de taal voor de vaak angstige en onbegrepen beleving die kinderen en jongeren hebben tijdens een absence? Een korte hapering van het brein is meetbaar, hoe die ervaring voelt is nog niet eerder onderzocht. In de poëtische documentaire 'Ik ben er even niet' gaat filmmaakster Maartje Nevejan op basis van haar eigen herinnering aan een absence-ervaring, op ontdekkingstocht naar de kracht én beperking van het menselijke voorstellingsvermogen. "Deze eeuw brengen we de binnenwereld in kaart", zegt Maartje.

'We gaan de binnenwereld in kaart brengen'

Tentoonstelling in Beautiful Distress House

Maartje Nevejan is een onafhankelijk filmmaker met een achtergrond in theater en multimedia. Ze is ook ervaringsdeskundige; als kind had ze zelf absence epilepsie. Nevejan is een changemaker en manifesteert zich in innovatieve benaderingen om haar visies te vervullen. Haar films zijn nationaal en internationaal uitgezonden door diverse omroepen en ze ontving een Gouden Kalf, Zilveren Zebra, nominatie Emmy Award en Rose D'or.

Persoonlijk

Maartje vervlecht de persoonlijke verhalen van jongeren met wetenschappelijke bevindingen en werk van kunstenaars als Anish Kapoor. Nooit eerder kreeg een filmploeg toegang tot de studio van de geprezen beeldhouwer en zijn wereldberoemde kunstwerk 'blackest black'. "We hebben de buitenwereld de afgelopen eeuwen in kaart gebracht, nu is de binnenwereld aan de beurt. Het is mijn overtuiging dat we nieuwe kennis daarover vinden als wetenschap en kunst samenwerken. Mijn film 'Ik ben er even niet' is een poëtische vertaling van vijf jaar research over absence epilepsie, dat ik zelf ook had als kind. Mijn eigen zoon zette mij als filmmaakster aan het denken toen hij als achtjarige voor een kunstwerk stond en zei: "Zo voelt het!". Waar eeuwenlang gedacht is dat er kortsluiting was in de hersenen, met bewustzijnsverlies als resultaat, hebben we door jongeren te koppelen aan kunstenaars vormgegeven dat er wel degelijk ervaringen zijn. Kunst geeft ons nieuwe inzichten op oude paradigma's."

Samenwerken

In de researchfase hebben tien jongeren in co-creatie met tien kunstenaars hun ervaring met absence epilepsie gevisualiseerd. Het resultaat vormt een tentoonstelling; realiteit is iets breekbaars. Zet maar eens een VR-bril op. Hoe makkelijk raken de hersenen in de war. Wat is echt en wat niet? Voor kinderen met absences is dit ook zonder VR-bril een dagelijkse realiteit. Tijdens de tentoonstelling worden absence ervaringen van mensen in kaart gebracht door kunstenaars. De innerlijke ervaring van mensen met absence ervaringen zijn vastgelegd in de onderzoeksfilm die draait tijdens de tentoonstelling. Het HKU Lectoraat Performatieve Maakprocessen schreef een academische publicatie over het co-creatieproces tussen kunstenaars en wetenschappers in hun poging absence ervaringen in kaart te brengen.

Tentoonstelling

De documentaire 'Ik ben er even niet' wordt donderdag 20 juni uitgebracht door Mokum Filmdistributie in Nederlandse filmtheaters en online via Picl. Dit najaar is de film te zien bij de VPRO op televisie. Het is onderdeel van het transmediaproject 'If You Are Not There, Where Are You?' (IYANTWAY) en bestaat onder meer uit live evenementen, een tentoonstelling en een virtual reality-installatie. De tentoonstelling is vanaf woensdag 26 juni tot en met zondag 14 juli te zien in Beautiful Distress House in Amsterdam Noord (NDSM). Gasten zijn van woensdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur van harte welkom. Daarna zal het geheel ook te zien zijn tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht en InScience Film Festival in Nijmegen.

Bezoekers van de film krijgen op vertoon van hun filmticket gratis toegang tot de tentoonstelling. Kijk voor meer informatie, actuele nieuwsupdates en events op areyouthere.nl.