Diederick Hackers was blokkerend uitstekend op dreef.
Diederick Hackers was blokkerend uitstekend op dreef. (Foto: Tjerk Laan)

Oostzaan nog geen volleybalhoofdstad

OOSTZAAN - Oostzaan is nog niet de volleybalhoofdstad van het land. Dat is zaterdag duidelijk geworden na het verlies van 3-1 van de hoofdmacht van Compaen tegen de reserves van Sliedrecht Sport.

De Zuid-Hollandse plaats afficheert zich als de belangrijkste plaats voor het vaderlandse volleybal. Met vier divisieteams in een gehucht van bijna 11.000 inwoners is Oostzaan bijna het volleybaldorp van Nederland, al moet het zijn meerdere erkennen in Den Dungen. Deze Brabantse vlek weet met iets meer dan 3.000 burgers een topdivisionist, eerste-, tweede- en derdedivisionist te herbergen.

In de basis stond de club met de beste jeugdopleiding tegenover het jongste divisieteam van het land. Compaen liet in de tweede competitieronde zien vorderingen te maken ten opzichte van de oorwassing in de seizoensstart door de gelouterde ex-profs van Taurus 2.

De progressie was in de eerste set te zien. De service was vlijmscherp, de pass op orde en met snelle aanvallen op linksvoor van Koen van de Wetering en Jasper Geerdink en het midden door Jesse Koopman kwam er een overtuigende setwinst (19-25). Aan de andere kant grossierde Sliedrecht in foutieve opslagen.

De tweede en derde set gingen overtuigend naar Sliedrecht Sport, dat de beschikking had over verschillende spelers met een eredivisieverleden. Het werd 25-19 en 25-14. De vierde set herstelde Compaen zich. Bij 17-17 was de strijd nog geheel open. Opvallend hierbij was dat de ingebrachte spelverdeler Kevin de Jong, de kleinste man van het veld, tot drie blokpunten kwam. De netverdediging was sowieso uitstekend bij de Oostzaners. Deze leverde liefst in totaal twaalf scores op, waarbij het leeuwendeel voor rekening van Diederick Hakkers kwam.

In de eindfase van de vierde set wist de goed georganiseerde veldverdediging van Sliedrecht de smashes van Compaen te pareren en zo kon de thuisploeg met 25-21 zegevieren.

Topscorers bij Compaen waren Koen van de Wetering met 11 aanvalspunten, 1 blokpunt en 1 servicepunt, Jasper Geerdink met 7 aanvalspunten en 2 servicepunten, Allard Rieuwers met 9 aanvalspunten, Diederink Hackers met 7 blokpunten en Jesse Koopman met 6 aanvalspunten en 1 blokpunt.

Compaen vervolgt de competitie zaterdag met een thuiswedstrijd tegen HLB 2, ook tegenstander in de promotiedegradatiewedstrijden van afgelopen seizoen. De Oostzaners gaan dan voor de eerste overwinning.