€ 539 miljoen voor betere bereikbaarheid regio

OOSTZAAN - Met het zetten van een handtekening onder een bestuursovereenkomst heeft wethouder Dral met de ministers Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) en Van Veldhoven (Milieu en Wonen) en andere bestuurders uit de regio afspraken over het mobiliteitspakket bezegeld. Doel is om de bereikbaarheid in de regio Amsterdam/Hoorn te verbeteren.

Rijk en regio zijn het eens geworden over de financiële dekking voor een breed pakket aan maatregelen. Er wordt in totaal € 539 miljoen uitgetrokken voor extra rijstroken op de A7 en A8 en maatregelen voor het lokale wegennet, de fiets en het openbaar vervoer.

Het multimodale mobiliteitspakket bestaat uit onder andere de volgende maatregelen: verbeteren van de doorstroming N516 (Thorbeckeweg) in Zaandam Zuid en de aansluiting op de A8 Oostzaan; het stimuleren van fietsgebruik en extra carpoolplaatsen; infrastructurele maatregelen aan het traject A8-A7; extra rijstroken op deze wegen bij Purmerend en Hoorn; aanpassen van knooppunt Zaandam; openstellen van de beide rijstroken in de Coentunnel; optimaliseren van de aansluitingen van dit gebied op de A8; de bereikbaarheid van openbaar vervoer-knooppunten in Zaanstad, Purmerend en Hoorn verbeteren in verband met belangrijke woningbouwopgaven.

De betrokken partijen: het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat, het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties, de provincie, de Vervoerregio Amsterdam, het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, ProRail, NS en de gemeenten Amsterdam, Hoorn, Purmerend, Zaanstad, Beemster, Oostzaan, Wormerland, Koggenland en Edam-Volendam.