Inspraak

Een paar minuten voor aanvangstijd kom ik de raadszaal van het gemeentehuis binnengelopen. De gemeente organiseert een inspraakavond. De opkomst is niet heel erg groot, toch zijn bijna alle stoelen bezet. Veel bekende gezichten zijn er. Wat raadsleden, mensen van diverse clubs en bekende Oostzaners. Ambtenaren schuiven wat op hun stoel.

De wethouder kucht en neemt het woord. Een korte presentatie wordt gegeven. De wethouder geeft aan waar de avond over gaat en vooral waar de avond niet over mag gaan. Daarna wordt iemand van een ingehuurd bureau voorgesteld die de avond leidt.

De mensen in de zaal kijken elkaar wat verbaasd aan. Iemand steekt z'n vinger en neemt het woord: "Eigenlijk dachten we dat het ergens over zouden hebben!" De wethouder kijkt de gespreksleider aan: "Nee, dat gaan we niet bespreken. We gaan over de eerder genoemde onderwerpen hebben."

De vrouw in de zaal schraapt haar keel en zegt nogmaals: "Maar wij in Oostzaan vinden dit niet zo belangrijk, we willen het liever over echte Oostzaanse onderwerpen hebben." Het blijft even stil. De man van het bureau denkt aan de rekening die hij morgen kan versturen aan de gemeente. "Sorry, we zullen het meenemen naar de gemeenteraad, maar we gaan het er nu niet over hebben."

Mensen op de tribune kijken elkaar aan en de man naast me leunt naar me toe. Hij fluistert in mijn oor: "Zo, weer een avond van mijn leven die ik niet meer terug krijg."