Moederdag blijft een mooie traditie

Traditioneel wordt Moederdag op de tweede zondag in mei gevierd. In 2018 is dat op zondag 13 mei. Dit is overgewaaid uit de Verenigde Staten.

Naar Amerikaans voorbeeld wordt deze dag in Nederland sinds ongeveer 1925 gevierd. De achterliggende gedachte, in haar meest algemene vorm, is dat de moeders, die het hele jaar het gezinsleven draaiend hebben gehouden en het leeuwendeel van de zorgtaken hebben vervuld, op deze ene dag daarvan vrijgesteld zijn en op een voetstuk geplaatst worden.
Vanaf het begin hebben bloemen een belangrijke rol gespeeld in de Moederdagviering. Met name anjers werden gegeven. Tegenwoordig geldt het door de kinderen gemaakte ontbijt op bed als iets belangrijks. Daarna krijgt moeder het door de kleinere kinderen van tevoren op school gemaakte cadeautje of een ander geschenk, bijvoorbeeld een zeepje of, met een financiële bijdrage van vader, een nieuw huishoudelijk apparaat. Op hun beurt gaan volwassen vrouwen dikwijls op bezoek bij hun moeder, inmiddels grootmoeder, eveneens met een kleine attentie.
Het vieren van Moederdag op de tweede zondag van mei is traditie in onder meer Nederland, België, Duitsland, Denemarken, Italië, Turkije, Australië en Amerika.