Katie Bussey.
Katie Bussey. (Foto: Tine Sierink)

Loon Lions toont veerkracht

LANDSMEER - De finales van de play-offs in het vrouwenbasketball zijn begonnen. Woensdagavond speelde Loon Lions de eerste wedstrijd van de best-of-five-serie tegen Solar-systemen Grasshoppers in Katwijk. Het werd een deceptie: de Landsmeerse vrouwen verloren kansloos met 82-48.

Loon Lions verdedigt messcherp en vecht voor elke bal

Je moet dan van goeden huize komen om in drie dagen tijd een uiterst pijnlijk verlies met een marge van 34 punten te verwerken en er dan in de tweede wedstrijd weer te staan. Het lukte Loon Lions, zaterdagavond in de Katwijkse sporthal Cleyn Duin. Het Landsmeerse team won met 51-62 en zette de stand in de best-of-five serie op 1-1. De volgende twee wedstrijden vinden in Landsmeer plaats op dinsdag 7 mei en zaterdag 11 mei. Of het een kwestie van onderschatting was of niet: Solar-systemen Grasshoppers was zaterdag geen schaduw van het team dat er woensdagavond stond, terwijl Loon Lions messcherp verdedigde en vocht voor elke bal. Katie Bussey eindigde met 15 punten en 11 rebounds en Tanya Bröring met 13 punten, 9 rebounds en 4 steals. Ook Fieke Ligthart zat dicht tegen een double-double aan, met 13 punten en 9 rebounds.

Loon Lions was van meet af aan bij de les. Marieke van Schie schoot Grasshoppers nog naar een 6-4 voorsprong, maar Katie Bussey antwoordde met een driepunter en vanaf dat moment bleven de Lions aan de leiding. Na het eerste kwart stond er een stand van 9-13 op het bord. In de tweede periode waren de eerste 7 Landsmeerse punten voor Tessel van Dongen, die twee driepunters raak mikte. Twee geslaagde drives van Benthe Versteeg zorgden daarna voor een stand van 17-24. De laatste vormde het begin van een 0-10 Landsmeerse run, die eindigde met een vrije worp van Katie Bussey, die 17-32 maakte. Mia Hordijk bepaalde vervolgens met een score en een wat gelukkige driepunter in de laatste seconde de ruststand op 22-32. Het verschil van 10 punten stond aan het einde van het derde kwart nog steeds op het bord, 33-43. In het laatste kwart vervolgde Loon Lions met een wat ongelukkige periode, waarin enkele keren balverlies werd geleden en Grasshoppers onnodig veel op de vrije worp-lijn mocht plaats nemen. Het resultaat was een stand van 49-52 met nog 2:33 op de klok. Geslaagde drives naar de basket van Tanya Bröring en Katie Bussey zorgen in de op één na laatste minuut voor lucht. De actie van Bussey leverde bovendien een bonus-vrije worp op die tot een stand van 49-57 leidde met nog een ruime minuut te gaan. Dat dwong Grasshoppers tot het maken van fouten in de laatste minuut, waarmee Tanya Bröring wel raad wist op de vrije worplijn. Zij benutte 5 van haar 6 pogingen, wat uiteindelijk voor een toch nog ruime winstmarge zorgde.