Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Column Steve Smit: De Keuze

Eigenlijk heb je twee typen mensen: wielrenners en hardlopers. Je bent het één of het ander, tenzij je triatleet bent. Maar die tellen niet mee. Triatleten zijn gek. Dus je zit of op de fiets of je trekt je hardloopschoenen aan. Een combinatie bestaat niet. En er is een groot verschil tussen deze werelden.

Gescheiden werelden. Tuurlijk zijn er mensen die beide sporten doen. Maar niet uit liefde. Diep in je hart weet je wel wat je bent: wielrenner of hardloper. In beide woorden komt het bewegen te voet voor. Gek eigenlijk, want de wielrenner bestijgt het stalen ros.

Ik ben wielrenner. Of beter gewoon 'fietser'. De fiets is de mooiste manier van voortbewegen. Je ziet wat van de wereld. Binnen een half uurtje zit je aan de andere kant van Waterland of je bent al een eind op weg naar de kust. Dit in tegenstelling tot hardlopen. Na een half uur zie je nog de kerktoren van Oostzaan. En alhoewel dat natuurlijk de mooiste kerktoren van de wereld is, is het qua gevoel niet best voor je ego.

Tevens heb je het gevoel dat je op de fiets een veel eleganter uiterlijk hebt. Er zijn elegante hardlopers, maar een kort bezoek aan Het Twiske laat toch zien dat de meeste hardlopers er uitzien als dronken buffels die puffend naar hun einde kruipen. Nee, dan op de fiets! Dan heb je het gevoel dat je je kunt meten met Sagan. Alhoewel een blik in de spiegel toch wel weer ontnuchterend is.

Je spiegelbeeld geeft aan dat je bij lange na niet op Sagan lijkt. Een wieleroutfit zit strak. Te strak. Zeker voor het lichaam van de gemiddelde fietser. Het welvaartsbuikje is duidelijk te zien. Niet bij de coureurs van de Ronde van Oostzaan. Die zijn strak. Geen grammetje vet te veel. Mijn opa zou tegen zo'n jongen zeggen: 'Zeg zeun, jij moet meer spek eten!' Spek mag echter niet meer van de gezondheidsmaffia. Spek zorgt namelijk voor een buikje.

Daarom ga ik niet bij de Ronde van Oostzaan kijken in mijn wieleroutfit. Dat zou niet goed zijn voor mijn eigendunk. Alhoewel mijn opa natuurlijk wel gelijk had: die coureurs moeten echt meer spek eten!