Mindfulness is perfect voor de dagelijkse praktijk

Hoe zorg je er in het dagelijks leven voor dat je niet meer zo vaak speelbal bent van je negatieve gedachten. Hoe zorg je er voor dat piekeren, stress en perfectiedrang je levensgevoel minder gaan bepalen. Onderzoek toont aan dat je met Mindfulness leert om dit soort problemen beter het hoofd te kunnen bieden. Echter mindfulness leren gaat niet vanzelf. Dat kost moeite en inzet maar 't is de moeite waard. Het valt of staat bij de mate waarin je gemotiveerd oefent. Dat oefenen schiet er vaak bij in.

Hoe komt het dat oefenen op eigen kracht zo moeilijk is? Dat wordt veroorzaakt doordat mindfulness van je vraagt in het nu te zijn met de eventuele pijn die er is. Om te voorkomen dat er überhaupt pijn kan zijn duiken we graag met onze gedachten in een gecreëerde wereld. Liever fantaseren we over een mooiere toekomst of kiezen we voor piekeren over iets wat we niet kunnen veranderen, dan stil te staan bij de ervaring in het moment.

Vluchten

Nu blijkt, en veel mensen beseffen dat ook wel, dat die vlucht in onze mentale wereld ons niet verder helpt en ons niet gelukkiger maakt.

Aandacht

Sommige filosofen menen dat we juist door ons vele denken het lijden in ons leven vergroten. Denken maakt het lijden erger daar we gefocust zijn op de negatieve kanten en het positieve vergeten we snel of zien we niet. In de lessen mindfulnessmeditatie leer je aandacht te geven aan alle ervaringen in het nu en daarbij ontstaat een beter evenwicht tussen de negatieve en positieve gevoelens. Het wekelijks aandacht schenken aan een andere manier van omgaan met je belevingen, een soort training dus, brengt uiteindelijk een vernieuwende ervaring, waar bij de regie over je keuzes toeneemt.

Oefenen

Wilt u meer over deze meditatie weten en er mee oefenen, dan bent u op woensdagavond welkom in het Dienstencentrum SamenMeer, Mr L. Kingstraat 1 te Landsmeer.

Voor meer informatie en als u wilt reageren mail dan Philip van der Linde tel 0615662724 of kijk op www.meditatie-en-inzicht.nl