Afbeelding
(Foto: Els Broers)

VoorleesExpress helpt thuis met taal leren

LANDSMEER - Al twee jaar is voormalig kleuterjuf Iet Ludwig uit Landsmeer vrijwilliger voor de VoorleesExpress. De VoorleesExpress is een landelijke organisatie die de taalontwikkeling van kinderen stimuleert en de taalomgeving thuis verrijkt, door wekelijks bij gezinnen voor te lezen. Momenteel leest Iet voor bij de familie Ekici aan de jongste dochter Nilufer.

Het gezin is gevlucht uit Turkije en bestaat uit vader Mustafa, moeder Ayse, dochter Asuman (10 jaar) en dochter Nilufer (7 jaar). Zij wonen nu 3 jaar in Nederland. Eerst hebben zij in een aantal andere steden gewoond en sinds ongeveer 8 maanden wonen zij in Landsmeer. Ondanks dat het gezin geen familie heeft in Landsmeer, bevalt het hen prima om hier te wonen. Ze zijn heel blij met de komst van voorlezer Iet, zij betekent heel veel voor hen.

Thuis wordt er Turks gesproken en heel soms Nederlands. De kinderen gaan allebei naar basisschool de Wagemaker in Landsmeer. De ouders gaan 3 dagen in de week naar de VU om daar taallessen te volgen. Voor de ouders is er op school 'taalmaatjes' georganiseerd, zodat zij ook kunnen oefenen met het leren van de Nederlandse taal. De ouders zijn beiden heel gemotiveerd en staan open om te leren hoe zij hun kinderen kunnen stimuleren in hun taalontwikkeling.

Voorlezer Iet heeft iedere week aan Nilufer voorgelezen. Nilufer liep wat achter in haar woordenschat en een voorleestraject zou haar hier goed bij kunnen helpen. Soms kwam oudere zus Asuman er ook bij zitten en gezellig meedoen. Nilufer is een schattig meisje die het leuk vindt om samen met Iet te lezen en taalspelletjes te spelen. Ze heeft grote stappen gemaakt en er is een enorme sprong gemaakt als je kijkt naar het begin van het voorleestraject in vergelijking met het einde van het voorleestraject.

Iet zelf over haar werk voor de VoorleesExpress: "Ik ben heel lang werkzaam geweest als leerkracht voor met name groep 1 en 2. Daar heb ik ervaren hoe lastig het is voor niet-Nederlandstalige kinderen om zich in de klas op zijn of haar gemak te voelen en te kunnen meekomen. In het onderwijs werkte ik met grote groepen kinderen en nu geniet ik er van dat ik het op de individuele aandacht kan gooien. Het is superleuk, het contact met de kinderen en hun ouders opbouwen is een uitdaging. Daarnaast krijg ik steeds meer begrip voor mensen uit andere culturen en hun motivatie om zich hier thuis te willen voelen. Ik doe het nu twee jaar en blijf het absoluut doen".

De VoorleesExpress kan regelmatig weer nieuwe vrijwilligers gebruiken en gezinnen plaatsen. Iedereen die meer wil weten over het werk van de VoorleesExpress in Landsmeer kan contact opnemen met de coördinator, Martine Zwarthoed, 06 8232 0102 of mzwarthoed@bibliotheekwaterland.nl.

Meer over het landelijke project www.voorleesexpress.nl.