Ook een oude brandweerwagen was te zien.
Ook een oude brandweerwagen was te zien. (Foto: aangeleverd)

Oostzaan in teken van heden en verleden

OOSTZAAN – Zondag 8 september was er weer de jaarlijkse Super September Zondag. Elf jaar geleden gestart als de Oldtimerdag. Inmiddels uitgegroeid tot een manifestatie waar de oldtimers nog steeds deel van uit maken, nu samen met de Oudheidkamer Oostzaan, de Computer Vereniging Oostzaan en Omstreken (CVOO), Radio 9 en de Twiskenootjes van muziekvereniging Excelsior.

Rondrit met oldtimers

De dag begon voor de oldtimers al om tien uur. Ruim 30 oldtimers stonden bij de garage van één van de sponsors. Om elf uur werd gestart met een toertocht door de omgeving. Vanuit Oostzaan werd gereden richting Purmerend, om vervolgens richting Neck te gaan en van daaruit via Wormer richting Zaandam. Eenmaal terug in Oostzaan werden de oldtimers gedirigeerd naar hun plek op en om het Kerkplein. Radio 9 had in een reeds eerder geplaatste truck met oplegger een mobiele studio ingericht. Zo werd er geschakeld tussen de gewone studio en de mobiele studio. Dit was nodig om ook de sport van deze zondag via de radio te kunnen laten horen en daarnaast live verslag te doen van de rondrit van de oldtimers en van de gebeurtenissen op en rond het Kerkplein.

Donateursmiddag

In de theaterzaal van De Kunstgreep hield de Oudheidkamer haar donateursmiddag, die voor belangstellenden ook toegankelijk was. Het programma van de oudheidkamer bestond uit twee delen. Voor de pauze werd een film vertoond van de Kerkstraat in vroeger tijden en hoe de Kerkstraat er heden ten dage uit ziet. Na de pauze was er een doorlopende voorstelling over de Kermis uit 1969.

Inloop computervereniging

Computer Vereniging Oostzaan en Omstreken (CVOO) hield een inloop in de raadzaal van 13.00 tot 16.00 uur met informatie over de vereniging, de activiteiten van het nieuwe seizoen. Dit jaar staat de smartphone centraal bij de voorlichting. Alles wat men wil weten over het gebruik van de smartphone kon men aan de verschillende stands leren.

Eerste vrouwelijke wethouder

Wat niet jaarlijks in het programma zat was een lezing over Willy Hofman-Poot. Willy Hofman Poot werd honderd jaar geleden benoemd tot de eerste vrouwelijke wethouder van Oostzaan. Samen met Christina Ruijpers-Erens de twee eerste vrouwelijke wethouders in Nederland. En dat terwijl het actief vrouwenkiesrecht er nog niet was. Aan deze presentatie zal later dit jaar mogelijk nog een vervolg worden gegeven.

De Twiskenootjes

En het geheel werd muzikaal opgeluisterd door de Twiskenootjes, die op het plein vrolijke liedjes ten gehore brachten. En ook het weer liet zich van de goede kant zien. Het was fris maar overwegend droog. Een paar spetters tijdens de rondrit en een paar spetters rond een uur of vier mochten de pret en de belangstelling voor alle genoemde activiteiten niet drukken.

Het was weer zeker de moeite waard om deze dag te bezoeken.