Ans Barning en Ruud van der Sluis zijn de drijvende krachten achter de stichting.
Ans Barning en Ruud van der Sluis zijn de drijvende krachten achter de stichting. (Foto: Rodi Media/MvS)

Concrete plannen voor NDSM-museum


NOORD - De Stichting NDSM-Herleeft wil een eigen museum oprichten. Een pand waarin de enorme verzameling NDSM-materiaal beter tot zijn recht komt en van waaruit de rondleidingen over de voormalige scheepswerf starten. Het is een vurige wens, maar het is ook uit nood geboren. Vroeg of laat moet het huidige onderkomen aan de tt Neveritaweg immers plaats maken voor nieuwbouw. Secretaris Ans Barning: "We zijn er met enkele partijen concreet mee bezig. Maar eerst zijn we dringend op zoek naar vrijwilligers."

Door Marcel van Stigt

Vrijwilligers zijn meer dan welkom

Ans Barning vormt met Ruud van der Sluis het warm kloppende hart van de stichting. Ze hebben ooit op de NDSM-werf gewerkt, respectievelijk als directiesecretaresse en als scheepsbeschieter, en zetten zich nu met tomeloze energie in om de voormalige scheepswerf in ere te houden. De vader van Ruud heeft er ook gewerkt en zelf kwam hij er als kind al vaak, zij het een tikkie illegaal. Dan klom hij over een van de hekken, ging er lekker spelen en vergaapte zich aan de tewaterlatingen.

Spullen verzamelen

De scheepswerf oefende op de jonge Ruud een magische aantrekkingskracht uit. En daarmee werd de basis gelegd voor wat later de Stichting NDSM-Herleeft zou worden. "Ik ben plaatjes van schepen gaan verzamelen," blikt hij terug. "Die zaten bij de sigarettenpakjes van mijn vader. Het aantal plaatjes groeide snel, want mijn vader rookte zich een slag in de rondte. Ik ben ook andere spullen gaan verzamelen, zoals bouwtekeningen. Toen ik op mijn vijfenvijftigste stopte met werken, had ik een enorme collectie opgebouwd."

Eigen website vol foto's

Ruud wilde zijn verzameling niet voor zichzelf houden. Hij wisselde attributen uit met oud-werknemers van NDSM en plaatste foto's op een eigen website. Daar werd enthousiast op gereageerd. Ook de Stichting NDSM-werf wist hem te vinden. Die vroeg Ruud om mee te helpen aan een tentoonstelling die door enkele studenten zou worden georganiseerd. Er is een projectgroep opgericht en die is in 2013 omgezet in de huidige stichting. Met presentaties en rondleidingen houdt ze de herinneringen aan de scheepswerf springlevend.

Een verborgen schat

Het ontvangst- en informatiecentrum van de stichting - De Blauwdruk - ligt wat weggemoffeld aan de tt Neveritaweg 61. Een voor velen verborgen schat. Ans: "We werken aan onze naamsbekendheid, maar willen ook onze presentatie professionaliseren. Daarom willen we een eigen museum. We zijn er met enkele partijen concreet mee bezig. Maar eerst zijn we dringend op zoek naar vrijwilligers."

Vrijwilligers meer dan welkom

Heel veel komt nu op Ans en Ruud neer. Gelukkig kunnen ze regelmatig een beroep doen op een handjevol vrijwilligers. Maar er liggen nog vele klussen te wachten op electriciƫns, timmerlieden, een webmaster, een bibliothecaris, archivaris en klusjesmensen.

Ze zijn meer dan welkom, juist met het oog op de gewenste komst van het museum. Een museum dat ook meer dan welkom is, omdat de huidige behuizing plaats moet maken voor nieuwbouw. Vrijwilliger worden? Mail naar info@stichting-ndsm-herleeft of bel met Ans Barning, tel. 06-58887273. Zie ook www-stichting-ndsm-herleeft.nl.

Ans Barning en Ruud van der Sluis zijn de drijvende krachten achter de stichting.