Dalende smienten in het Twiske.
Dalende smienten in het Twiske. (Foto: Piet Brouwer)

Raad Oostzaan beslist over 'camping'

OOSTZAAN - De gemeenteraad Oostzaan beslist maandag 15 april of er vakantiehuisjes in het Twiske mogen komen. Daarvoor moet het bestemmingsplan gewijzigd worden. Sinds de oprichting in 1975 mag er niet in het Twiske overnacht worden en er mag niet gebouwd worden op onbebouwd terrein.

PlatformTwiskeGeenPretpark en Stichting Hart voor het Twiske zijn tegen overnachting in Het Twiske, vanwege de verstoring van de beschermde natuur in dit Natura 2000 gebied. Zo zitten er in de winter tienduizenden Smienten op de Stootersplas, een soort die sinds 2017 op de Rode Lijst van bedreigde soorten staat. 21 maart heeft Oliver Tan van Stichting Hart voor het Twiske ingesproken bij het Recreatieschap. Het vakantiedorp bij Twiske Haven stond op de agenda maar er werd die avond niet over gestemd. "Achteraf bleek dat er het bestuur van het Recreatieschap in 2011 al zijn goedkeuring aan de camping gaf", vertelt José Berkhof van Platform TwiskeGeenPretpark. "Bij het pachtcontract kreeg de uitbater van Twiske Haven toestemming voor een kleinschalige camping. Daar werden geen eisen aan gesteld, alleen de omvang van het terrein werd aangegeven. Nu moet Oostzaan het bestemmingsplan wijzigen."

"Deze 'camping' verstoort de natuur, terwijl het geen extra inkomsten voor het Twiske geeft. Hoe dan ook moet er behalve een Quickscan, ook een natuurtoets worden gedaan, om te zien of deze 'camping' voldoet aan de Natura 2000-richtlijn.'' Stichting Hart voor het Twiske en Platform TwiskeGeenPretpark zijn een petitie gestart tegen het vakantiedorp, samen met de Partij voor de Dieren van Amsterdam, Zaanstad en Noord-Holland. Ze roepen iedereen op om 15 april om 19.30 naar het gemeentehuis in Oostzaan te komen.