De Stelling van Amsterdam spreekt velen tot de verbeelding.
De Stelling van Amsterdam spreekt velen tot de verbeelding. (Foto: aangeleverd)

De Stelling van Amsterdam

AMSTERDAM - Het moest de perfecte beveiliging voor ons land worden, maar de Stelling van Amsterdam (een verdedigingskring van 135 km) werd ingehaald door de tijd en bleef als verdedigingslinie ongebruikt. Daardoor kunnen wij vandaag de dag genieten van een groot aantal ongeschonden forten. Duik in de geschiedenis en laat je verbeelding spreken.

De forten, liniedijken, sluizen en munitiemagazijnen blijven fascinerend. Negen van de 42 forten liggen in Laag Holland: van Edam in het oosten tot aan Fort Krommeniedijk in het westen. De huidige bestemmingen zijn nogal divers. Zo is het fort aan de Nekkerweg omgebouwd tot welness, wordt in Fort Markenbinnen de brandweer opgeleid en heeft een wijnimporteur een prima opslagplaats gevonden in het Fort Benoorden Purmerend.

Spijkerboor

Bij het Fort Edam en Fort bij Spijkerboor heeft men de oorspronkelijke situatie zo goed mogelijk weten te conserveren en die worden dan ook gebruikt voor rondleidingen/excursies en presentaties. Bovendien worden deze locaties gebruikt voor diverse feestelijke en culturele doeleinden. De Stelling van Amsterdam spreekt kinderen tot de verbeelding. Een plek waar vroeger militairen woonden en waar later gevangen opgesloten zaten: span-nund! Om die verbeelding een handje te helpen wordt er van alles in het werk gesteld om de oude situatie te beleven. Zo zijn er speciale rondleidingen voor kinderen, kindertheatervoorstellingen, speurtochten en schoolreisjes. Met name Fort Edam doet veel voor kinderen. Ze kunnen hier elke woensdagmiddag terecht, maar organiseert men er ook van alles rondom diverse thema's die de kinderhartjes sneller doen slaan.

Kijk op www.laagholland.com voor meer informatie, openingstijden en speciale evenementen. Bron: Bureau Toerisme Laag Holland