Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Twiske wandelgroep succesformule

OOSTZAAN - Het initiatief van de Gemeente Oostzaan Landschap Noord-Holland en IVN om de week te starten met een maandagmorgen wandeling in het recreatiegebied 't Twiske voorziet in een grote behoefte.

Wandel- en natuurgids Henk Strijker uit Middenbeemster was vanaf het begin in november 2017, met andere begeleiders, de grote animator van de maandagochtend wandelgroep. Maar dat 13 maanden na de start het wekelijks wandelen in het 't Twiske zo'n succesformule is geworden had niemand verwacht. Strijker die voor zijn pensionering werkzaam was voor onder andere de Keuringsdienst van waren, ontdekte tijdens zijn werkzaamheden als keurmeester in Waterland en de Zaanstreek 't Twiske. "Ik ben compleet verslingerd geraakt aan het het fraaie recreatiegebied. Ze noemen dat ook wel de Twiskeritis waarmee ik ben besmet", lacht Strijker. Zijn grote passie is dan ook om de wandelaars af en toe tijdens de wandeling iets van de rijke natuur van 't Twiske te vertellen, waardoor men even uit de stress raakt van het jachten en jagen in het dagelijks leven.

Elke maandagmorgen wordt klokslag 10 uur gestart bij de Tennisvereniging 't Twiske met een wandeling in rustig tempo van ongeveer een uur over verharde paden. Elke week weten de begeleiders een fraaie route te bedenken. De wandelaars, gemiddeld 24, komen niet alleen uit Oostzaan maar ook uit Zaanstad, Landsmeer, Purmerend en Amsterdam. Ook Rob Wit en zijn buurman Roi Janki, beide uit Poelenburg, zijn wekelijks vaste deelnemers van de wandelgroep. Rob Wit: "Ik was direct enthousiast, vooral door de goede ontspannen sfeer. En inmiddels heb ik veel geleerd van de natuurweetjes van Henk." De wandelapp waar Wit wekelijks een korte impressie van de wandeling beschrijft, aangevuld met de natuurweetjes van Henk Strijker en de begeleidende prachtige foto's van de Oostzaanse Kitty Wa Bwanda- de Boer, is bij de inmiddels aangesloten 28 deelnemers populair. Strijker en Wit gaan in de komende tijd een boekje samenstellen van alle wandelingen vanaf de start, met interessante natuurweetjes van 't Twiske van het afgelopen jaar, in samenwerking met de Gemeente Oostzaan en Landschap Noord Holland.

Gezond en gezellig

Wethouder Nils Bonekamp (VVD) is verheugd dat het wandelen in Twiske in een enorme behoefte voorziet. Bonekamp : "Vorige week hebben we de gezondheidsnota gepresenteerd met vijf speerpunten waarin met name het aspect gezond bewegen voor ouderen de aandacht heeft. We juichen deze activiteiten dan ook toe. In december heb ik ook een keer meegewandeld en de gezellig sfeer geproefd."

Elke maandagmorgen met begeleiding, om 10.00 uur vanaf Tennisvereniging 't Twisk. Geen opgave of kosten bij deelname. Info : 06- 51514496