Huldiging Dimitra Bekheet

AMSTERDAM - Stadsdeelvoorzitter Erna Berends reikt zaterdag 8 juni een getuigschrift van het Carnegie Heldenfonds en een geldbedrag van 100 euro uit aan de 14-jarige Dimitra Beheet uit de Banne. Een jonge heldin, die een jongetje van 3 jaar redde.

De huldiging vindt om 10.30 uur uur plaats in Lokaal Spaanders, Zonneplein 4 in Amsterdam Noord (Tuindorp Oostzaan).

Dimitra (13) liep met haar ouders op maandag 2 juli 2018 omstreeks 16.00 uur van het Buikslotermeerplein richting de auto om naar huis te gaan. Vanaf het plein naar de auto zien zij voor het fietspad een jongetje van ongeveer 3 jaar lopen. Zijn ouders stonden al aan de overkant van het fietspad op de voet- en fietsgangersbrug waar een waterpartij onderdoor loopt. Ondanks waarschuwingen van zijn vader, sprong het jongetje toch het water in. Omstanders ondernamen geen actie. Dimitra echter, sprong zonder aarzelen het water in toen zijzag dat het jongetje naar beneden zakte. Zij greep hem bij zijn heup en trok hem boven water. Medewerkers van het stadsdeelkantoor hebben Dimitra vervolgens mee naar binnen genomen en opgevangen. Van de moeder van het geredde jongetje kreeg zij een omhelzing.

Het bestuur van het Carnegie stelt zich onder meer ten doel jeugdigen tot 18 jaar te belonen die zonder gevaar voor eigen leven, het leven van anderen hebben gered of ernstige pogingen hebben ondernomen dat te doen dan wel zonder gevaar voor eigen lijf en goed voor een ander in de bres zijn gesprongen.

Blijkens de beschikbare gegevens is Dimitra direct in actie gekomen toen zij het jongetje in het water zag vallen. Omstanders keken toe en staken geen hand uit. Het bestuur acht de conclusie gerechtvaardigd dat Dimitra met haar inzet voor de jonge drenkeling erger heeft weten te voorkomen. Voor deze bijzondere uiting van goed burgerschap die Dimitra op jonge leeftijd aan de samenleving heeft getoond, past waardering in de vorm van een herinneringsgeschenk en het loffelijk getuigschrift.