Rolschaatsen is zeker van deze tijd.
Rolschaatsen is zeker van deze tijd. (Foto: aangeleverd)

Oostzaanse meisjes kiezen voor rolschaatsen.

OOSTZAAN - Steeds meer meisjes uit Oostzaan kiezen de laatste jaren voor rolschaatsen en dan met name het kunstrolschaatsen. Deze rolschaatsen is het beste te vergelijken met kunstrijden op het ijs.

Kunstrolschaatsen is een sport waar je niet vroeg genoeg mee kan beginnen. Voor elk niveau en voor elke leeftijd organiseert de Nederlandse Rolhockey Bond (NRB) activiteiten. In het wedstrijdreglement begint het al met de leeftijdscategorie van 6 en 7 jaar, de rolrinkels, gevolgd door de prepupillen (7/8 jaar). En zo is er elke twee jaar een andere klasse. De leeftijdsverschillen van tegenstanders bij wedstrijden zijn dus nooit groot.

Ook in Oostzaan is de belangstelling voor deze sport groeiende. Om de sport te kunnen beoefenen hebben kinderen de weg gevonden naar de Zaanse Roller Club Pauwin in Zaandam. Deze vereniging is aangesloten bij de NRB en de leden doen dus regelmatig mee aan wedstrijden van de NRB. Afgelopen weekend waren de wedstrijden in Zaandam. Twee leden van Pauwin deden zaterdag mee. Voor hen, Elvira Zonneveld en Lana Wegewijs, was het dus een soort thuiswedstrijd. De definitieve einduitslag van de wedstrijden waren nog niet bekend bij het maken van dit artikel.

Overigens kent de NRB niet alleen het kunstrolschaatsen, er is ook een sectie voor het rolhockey. Ook deze tak van sport is te beoefenen bij de Zaanse Roller Club Pauwin.