Afbeelding
(Foto: )

Politiek Platform Landsmeer

Tekst: Marc de Jong

Vorige week was een historische week voor de gemeente Landsmeer. Op maandag vond de startbijeenkomst plaats voor het project-Havenzathe en op donderdag nam de raad een besluit over de bestuurlijke toekomst.

De Havenzathe-bijeenkomst in het Dienstencentrum Landsmeer was bijzonder goed bezocht. Naar schatting meer dan tweehonderd Havenzathe-bewoners hoorden wethouder Quakernaat en een ingehuurde projectbegeleider uitleggen hoe het project samen met de wijkbewoners zou worden aangepakt. De gemeente kwam met een aantal opvallende feiten over de wijk. Onder andere over de parkeerdruk, die in theorie behoorlijk mee zou vallen, de temperatuurverschillen in de wijk tijdens zomerse dagen en over de plekken waar rioolbuizen onder voor- of achtertuinen zouden zijn aangelegd.

Hoewel de presentatie een enkele keer werd onderbroken door een paar inmiddels gebruikelijke stoorzenders, kon de avond door bijna iedereen zeer geslaagd genoemd worden. Een flink aantal Havenzathers meldde zich vrijwillig aan om in de komende jaren de gemeente van advies te voorzien. Aan input vanuit de bewoners zal het de gemeente dus de komende jaren niet ontbreken. Het gehele project gaat in totaal zeker 8 jaar in beslag nemen en begint in 2020. Het eerste deel van de wijk dat op de schop gaat, is het gebied rond Stoutenburg.

Donderdag nam de gemeenteraad een besluit over de bestuurlijke toekomst van Landsmeer. De raad gaf zoals verwacht opdracht aan het College om in gesprek te gaan met de gemeente Waterland over een bestuurlijke fusie. Fuseren zou betekenen dat de gemeenten samengaan en als één gemeente verdergaan. Mocht een bestuurlijke fusie met Waterland niet doorgaan, zo gaf de raad aan, dan moet het College gaan praten over ambtelijk fuseren met Waterland. De raad vindt dat naast Waterland ook Oostzaan en Wormerland moeten worden gevraagd voor een bestuurlijke fusie. En als bestuurlijk fuseren niet lukt, dan moet geprobeerd worden ambtelijk te fuseren.

Het besluit van vorige week donderdag betekent eigenlijk maar een mini-stapje in het proces rondom de bestuurlijke toekomst, sinds het laatste besluit hierover in 2015. In dat jaar stuurde de raad aan op een ambtelijke fusie met Waterland, Oostzaan en Wormerland. Dit jaar stuurt de raad het College op pad om met dezelfde gemeenten te praten, maar nu over een bestuurlijke fusie. Nog dit jaar moet er duidelijkheid komen over de haalbaarheid daarvan en over de 'bestuurskracht' van de gemeente. Een hiertoe uit te voeren onderzoek moet uitwijzen hoeveel daadkracht Waterland en Landsmeer samen zullen hebben ten opzichte van zelfstandig blijven.