Afbeelding
(Foto: )

Ingezonden

"De burgers is het vertrouwen in de gemeente zo langzamerhand kwijt", aldus Debby Mulder Damme, Stichting Breekbouw Mooibouw. "De gemeente laten de Landsmeerders aan haar lot over en geven niet thuis. Het lijkt wel een vooropgezet plan om de inwoners de mond te snoeren""

Gemeente niet thuis bij Roelehuis en Referendumverzoek

"We kunnen e-mails blijven sturen", zegt de voorzitter van de stichting, "we krijgen alleen geen antwoord. De stichting wil onder andere weten wat er gebeurd met de harde afspraken rond Het Roelehuis, die van te voren duidelijk zijn opgemaakt met de zeer rijke projectontwikkelaar. En daarnaast natuurlijk de VVD wethouder aan de tand voelen als het gaat om de kwijtschelden van de 100.000 euro. Daar hebben omwonenden en de burger recht op, het gaat tenslotte om ons geld! Ook weten we niet wat er met ons referendumverzoek is gebeurd. Het is door de griffier aangenomen en daarna is het stil gebleven. In de referendumverordening staat dat de referendumcommissie contact opneemt. Die commissie hebben we tot op heden in geen velden of wegen gezien en geen reactie van de raad of ons bestuur mogen ontvangen. Is het politieke arrogantie? Het valt wat ons betreft wel onder onbehoorlijk bestuur en misbruik maken van het ambt. Een referendumverordening vaststellen is een ding, het vervolgens als volksvertegenwoordiger naast je neer leggen, verdient als raad geen schoonheidsprijs. Wij vragen ons oprecht af of het contact tussen burger en raad er beter op wordt, als ons gemeentehuis, straks in Monnickendam staat", aldus Debby.

"Terwijl 429 mensen de petitie en 93 indieners hebben aangegeven een referendum te willen, word je genegeerd. Dan mis je toch vertrouwen aan beide kanten. Het lijkt er sterk op dat alles voor het proces op zich is gedaan en dat de raad bang is voor de uiteindelijke uitslag, als de inwoners zelf mag kiezen. Burgers gaven in de enquête aan, niet genoeg kennis in huis te hebben en willen goed geïnformeerd worden over mogelijke gevolgen. Daarna kunnen ze beter beslagen ten ijs een keuze maken. Een referendum leent zich daar prachtig voor, deze menig deelt de referendumcommissie in haar verslag van vorige keer. Een D66 wethouder die een referendum tegenhoudt, dat geloof je als kiezer toch niet! Wij willen onder meer als stichting weten

- Wat er op termijn met onze gemeentewerf gebeurd?

- Met de vrijwillige brandweer?

- De bibliotheek en dorpshuizen?

- En vooral wat gebeurd er met ons unieke zwembad?

Ook willen we weten of de burger specifiek kiest voor een gemeente met lage OZB of gaat het de inwoner om hoge subsidies tbv sport, basis- en muziekscholen. Bij welke gemeente maken we meer kans om een zak geld te krijgen als het gaat om de verkeerssituatie aan het Lint te verbeteren? Alles draait om geld en hoeveel geld heeft de meerderheid van de Waterlandraad straks over voor een gemeente als Landsmeer Den Ilp en Purmerland?

Hoe sterk wordt ons ambtelijk apparaat nou eigenlijk met 25.000 inwoners ipv de noodzakelijke 50.000? Het laatste getal was een eis van de raad, nu wijkt men af.

- Willen we niet liever ambtelijk samenwerken met Oostzaan ipv een fusie (opheffing van je gemeente) waardoor we bij Waterland terecht te komen?

Een volgende logische stap kan worden aansluiten bij Edam Volendam (provinciaal beoogde IJsselmeer gemeenten). Die voorlichting moeten we opeisen samen met ons eisenpakket. Nog voordata de gemeente samen gaat met een gemeente over het kanaal, waar we weinig tot geen binding mee hebben", laat Debby Mulder Damme weten.

"De stichting strijd al jaren voor een neutrale voorlichting vanuit de gemeente. De referendumcommissie gaf vorige keer aan dat het college van burgemeesters en wethouders een bestuurlijk belang hebben en om die reden belanghebbende zijn, maar ook raadsleden zijn belanghebbend want zij ontvangen een toelage", zegt Debby. "Daarom strijden we voor een onafhankelijk en democratisch recht en dat is het recht op een referendum. Mocht u hulp willen bieden e-mail dan naar stichtingbbmb@hotmail.com. Ook is de stichting nog op zoek naar gespecialiseerd hulp op bestuur en staatsrechtelijk niveau."

Debby Mulder

Namens Stichting Breekbouw Mooibouw

Tel. 06-38294838

Afbeelding