Jan en Ans de Vries-Kerkhoven met burgemeester Meerhof
Jan en Ans de Vries-Kerkhoven met burgemeester Meerhof (Foto: JWdD)

65-jarig huwelijksjubileum

Hij, Jan, is 26 jaar als hij haar, Ans, tegenkomt. Zij is dan een jonge blom van net zeventien jaar. Maar het klikt en het stel trouwt in 1954, op 15 april. Jan is poeliersknecht en groeit uit tot vakman bij de firma Ruig, na een blauwe maandag voor zichzelf gewerkt te hebben. "De konijnen en kippen hingen aan het plafond", vertelt hun dochter.

Op een bepaald moment vond Jan dat hij niet voldoende verdiende en het voorstel kwam om hem dan in plaats van een weekloon een maandloon te geven. Dat vond hij wel een goed idee, tot zijn vader hem erop attendeerde dat een kwartaal uit dertien weken beslaat en dat hij dus een maand salaris op jaarbasis misliep. Hij besloot bij de gemeente Landsmeer te solliciteren en kwam terecht bij de plantsoenendienst.

Ondertussen is Jan al vijfenveertig jaar gepensioneerd en geniet nog dagelijks met zijn vrouw Ans van het leven. Zoals met een borreltje op zondag bij café Populair in de Reguliersbreestraat, later op zondag naar OFC, carnaval vieren bij de Koolhazen en dansen op de Oostzaner kermis. Ans deed dat met zoveel overgave dat ze tijdens zo'n kermis haar ribben kneusde. Jan wil honderd worden, dus de afpraak voor hun zeventigste huwelijksdag staat alvast in de agenda van burgemeester Meerhof.

, die vanzelfsprekend deze heugelijke dag kwam opluisteren met een bloemetje.