Henk Veen aan het werk.
Henk Veen aan het werk. (Foto: aangeleverd)

Kijkje in ateliers van Amsterdam-Noord

AMSTERDAM-NOORD - Kunstenaars uit Amsterdam-Noord stellen in het weekend van 25 en 26 mei, tijdens Open Ateliers Noord, hun werkplaats open voor bezoekers. Dit jaar is een jubileumjaar voor de Open Ateliers Noord: de eerste editie vond dertig jaar geleden plaats. Deze keer zijn er ruim 85 deelnemers. Ook kunstschilder, en tekenaar van de wekelijkse Spo(r)tprent in deze krant, Henk Veen stelt zijn atelier open.

'Echt de sfeer proeven bij Henk Veen thuis en struinen in zijn opslag van schilderijen'

Van tevoren, vanaf 22 mei, is er van iedere kunstenaar al een werk te zien bij de SBK Kunstuitleen op de Asterstraat 1A in Amsterdam-Noord. Zo kunnen geïnteresseerden al vroeg een keuze maken welke kunstenaar ze willen bezoeken. Het werk dat zij laten zien loopt uiteen van keramiek tot beeldhouwwerk, van fotografie tot schilderkunst, van sieraden tot installaties en van textielkunst tot grafisch werk.

Thuis bij Henk

Henk Veen woont en werkt in de Molenwijk. "Wij zitten in een uithoek van Noord die nog nooit met kunst uitgelicht is. Ondanks dat iedereen juist in de kern van het gebeuren wil exposeren, wil ik juist het atelier laten zien waar ik echt werk. Zo kan de sfeer echt worden geproefd." Verder kunnen bezoekers struinen in zijn opslag van schilderijen die hij in huis heeft. Veen heeft op dit moment exposities in het oude ZAN Ziekenhuis oftewel het Hotel NH Amsterdam-Noord bij het Mosveld en een expositie in Urban Cotton Atelier op de Papaverhoek 25. En natuurlijk heeft hij een vaste collectie in het BovenIJ ziekenhuis op de revalidatie afdeling.

Lezers van onze krant kennen Henk Veen waarschijnlijk van de zijn wekelijkse tekening. Wie de kunstenaar 25 of 26 mei bezoekt in zijn huis op de Bergmolen 31 mag zelf een een gratis tekening uitzoeken.

Tijdens het jubileum weekend zijn er bijzondere plekken te bezoeken en is er op locatie een speciaal programma samengesteld. Zo kun je binnen lopen bij 'Bijzonder Amsterdams', is er kunst te zien bij 'De Verbroederij', pakt 't Buro' uit met de presentatie van nieuwe kunstenaars en is er een keur aan ateliers te bezoeken bij 'Halte Zamenhofstraat'. Daarnaast komt er een optreden van de dichtersgroep 'NoorderIJdijk', wordt er een muziekvideo gepresenteerd en een lezing gegeven in cafe 'Zamen'.

Alle informatie over de Open Ateliers Noord is te vinden op: www.openateliersnoord.nl.