Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Nachtafsluitingen Coentunnel A10

REGIO - Rijkswaterstaat voert tussen 20 mei en 4 juli in de avond en nacht hitteproeven uit in de Tweede Coentunnel in Amsterdam. Om verkeershinder zoveel mogelijk te voorkomen zijn de proeven 's avonds en 's nachts, overdag zijn de tunnelbuizen gewoon open.

Om deze proeven veilig te kunnen doen, is er een aantal afsluitingen gepland vanaf maandag 20 mei. De proeven vinden plaats in de weken 21, 22, 25 en 27 en worden uitgevoerd in de tunnelbuizen van Amsterdam naar Zaanstad.

• Week 21: 20 mei – 23 mei, 21.00 tot 5.00 uur
Geen verkeer van A10 West naar Zaandam én A10 Noord. Omrijden via A10 Oost (Zeeburgertunnel).
• Week 22: 27 mei – 30 mei, 21.00 tot 5.00 uur
Geen verkeer van A10 West naar Zaandam én A10 Noord. Omrijden via A10 Oost (Zeeburgertunnel).
• Week 25: 17 juni + 18 juni, 23.00 tot 5.00 uur
Geen verkeer van A10 West naar A10 Noord. Het verkeer richting Amsterdam-Noord wordt tijdens de afsluiting door de wisselbuis geleid en moet draaien bij afrit 3 (Westzaan) op de A8.
• Week 27: 1 juli – 4 juli, 21.00 tot 5.00 uur. Geen verkeer van A10 West naar Zaandam én A10 Noord. Omrijden via A10 Oost (Zeeburgertunnel)


Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers hun reis voor te bereiden met behulp van www.rws.nl/werkzaamheden en de borden te volgen die de omleidingsroutes aangegeven. De extra reistijd bedraagt maximaal 20 minuten. Aanleiding voor de proeven is onderzoek in opdracht van Rijkswaterstaat van medio 2017. Uit dit onderzoek bleek dat bij een viertal Rijkstunnels die na 2008 zijn opgeleverd, in geval van een extreem grote brand (van een omvang die zich in Nederland nog nooit heeft voorgedaan), er sprake kan zijn van een verminderde brandwerendheid van beton. De tunnels zijn veilig te gebruiken voor weggebruikers. Dat is vastgesteld op basis van analyses, advies van onafhankelijke deskundigen en overleg met betrokken hulpdiensten. In Nederland worden strenge eisen gesteld aan brandveiligheid.

Naast veiligheid, hebben eisen die aan tunnels worden gesteld ook betrekking op de economische waarde. Voor de bereikbaarheid in de regio is het van belang dat een tunnel na een grote brand te herstellen is en binnen afzienbare termijn weer beschikbaar is voor het verkeer. Door de verminderde brandwerendheid is dit voor deze vier tunnels nu onvoldoende het geval. Met de uitkomsten van de hitteproeven die nu worden gedaan, wordt een plan gemaakt om de tunnel hier weer aan te laten voldoen. Dit gebeurt door het aanbrengen van hittewerende platen op het beton. De hitteproeven moeten bijvoorbeeld aantonen hoe dik de platen moeten zijn. Weggebruikers kunnen voor meer informatie bellen met de Landelijke Informatielijn van Rijkswaterstaat: 0800-8002 (gratis).