Hoe vaak komt de distelvlinder voor in de tuin?
Hoe vaak komt de distelvlinder voor in de tuin? (Foto: aangeleverd)

REGIO - Het gaat slecht met de vlinderpopulatie. In Nederland vinden ze nog maar weinig bloeiende bloemen. Veel mensen houden er wel rekening mee en zetten bloemen in hun tuin. De Vlinderstichting wil graag weten hoeveel vlinders daar gebruik van maken en roept iedereen op tussen zaterdag 6 juli en 28 juli mee te tellen.

Vlindertelling in tuinen

Dagvlinders reageren snel op het milieu en de klimaatverandering. Door vlinders te tellen, kan men dus meten hoe het met de natuur in de omgeving gaat. De Vlinderstichting verzamelt al jarenlang gegevens over vlinders, zodat ze beter beschermd kunnen worden. Iedereen die van vlinders houdt kan tijdens de tuinvlindertelling dus bijdragen aan die kennis.

Iedereen kan eigen waarnemingen van vlinders in de tuin direct doorgeven via de app Vlindermee of www.vlindermee.nl. Hulp nodig bij het herkennen van vlinders? Download dan de handige vlinderherkenningskaart. Of gebruik de app Vlindermee om vlinders te herkennen.

De zomer van 2018 was extreem warm en droog. En dat was te zien aan de aantallen vlinders! In Noord-Holland werden ruim 11.000 vlinders geteld: veel meer dan in andere provincies. Met name de atalanta, de dagpauwoog en de kleine vos waren in Noord-Holland veel talrijker dan elders in Nederland. Dat kwam waarschijnlijk doordat de droogte in het binnenland nóg heftiger was. Zal Noord-Holland er ook in 2019 weer met de winst vandoor gaan?

Insecten sterven in rap tempo uit, zo ook de vlinders. Hun leefgebied verdwijnt. Vlinders leven van bloeiende bloemen en planten en ook rupsen hebben wilde planten nodig. Eigenaren van tuinen kunnen de insecten helpen: plant nectarrijke bloemen in de tuin, zorg voor voedselplanten voor rupsen en gebruik geen gif.

Kijk voor alle informatie en meer tuintips op www.vlindermee.nl.