Penibele aanhouding in 't Twiske

OOSTZAAN - De politie werd vorige week woensdag rond 16.00 uur gebeld dat een man meerdere personen had mishandeld op een strandje in recreatiegebied 't Twiske in Oostzaan. De dader zou nog ter plaatse zijn. Meerdere politiewagens gingen met spoed ter plaatse.

Toen twee collega's in uniform en een collega in burgerkleding ter plaatse kwamen, werden zij aangesproken door meerdere slachtoffers. Een man zou hen uit het niets hebben geslagen nadat hij geen geld had gekregen van hen. De man stond op dat moment enkele tientallen meters verderop. De verdachte, duidelijk onder invloed van harddrugs, had een loslopende grote hond bij zich. Direct ging ook een politiehondengeleider met spoed onderweg. De agenten maakten contact met de man en dit lukte aardig. In afwachting van meer agenten en de hondengeleider probeerden de drie agenten de man en de hond rustig te houden. Toen de man weg wilde lopen en de politieagenten hem mededeelden dat hij niet weg mocht omdat hij was aangehouden, begon hij hard te schreeuwen, de agenten te beledigen en vechtbewegingen te maken. Ook rende hij, tussen de spelende kinderen, het water in. De hond begon steeds harder te blaffen. Opvallend was overigens dat op dat moment sommige ouders hun kinderen uit het water haalden, en sommige ouders het belangrijker vonden om het optreden van de politie te filmen.

Verzet bij aanhouding

Op dat moment kwamen twee extra politiewagens ter plaatse. Wederom gingen de agenten rustig in gesprek met de man, en wezen hem op het feit dat er kinderen aanwezig waren. Wilde hij er een grote matpartij van maken in aanwezigheid van alle kinderen? Die opmerking leek effect te hebben: hij kwam het water uit. Met enige dwang is hij naar een politiebus gebracht. Eenmaal bij de bus aangekomen ging de man hevig in verzet. Onderweg naar het politiebureau probeerde de verdachte, een 33-jarige man uit Zaandam, agenten te bespugen. Door middel van fixatie- en controletechnieken is de man met zwaailicht en sirene naar bureau Zaandijk gebracht. Er is aangifte gedaan en het Openbaar Ministerie zal zich verder buigen over de zaak. Een ter plaatse gekomen dierenambulance heeft zich over de hond ontfermd.