Bieb Oostzaan wordt gemoderniseerd

OOSTZAAN - Het college van Oostzaan stelt 34.200 euro beschikbaar om de bibliotheekfunctie in Oostzaan te moderniseren en om de ruimte in De KunstGreep anders in te richten.

De Bieb Oostzaan gaat vanaf januari 2020 volwassenen stimuleren om digitaal te lezen. De collectie kinderboeken verhuist naar basisscholen, die worden voorzien van een uitleenmeubel en -apparatuur. Een deel van het budget wordt gebruikt voor de verbouw. Er is minder ruimte nodig omdat kinderboeken uit De KunstGreep verdwijnen en het aantal boeken voor volwassenen wordt terugbracht naar 3500 stuks.

Het voorkomen dat mensen moeite hebben met lezen en/of schrijven is een belangrijke taak voor De Bieb, zeker nu er veel laaggeletterden bijkomen in Nederland. De Bieb in Oostzaan richt zich daarom meer op educatie van kinderen tot en met de basisschoolleeftijd en mensen die een taalachterstand hebben of digitale vaardigheden missen.

Kinderen worden vanaf jonge leeftijd gestimuleerd om te lezen, onder andere met De Bieb op School. De Bieb biedt scholen toegang tot een grote collectie leesmaterialen, een digitaal leesbevorderingssysteem en een leesmediaconsulent. Pedagogisch medewerkers van de kinderopvang worden getraind om bewust te werken aan leesbevordering bij kinderen van 0 tot en met 4 jaar.

Van 4 november tot en met 27 december is op werkdagen van 12.00 tot 16.00 uur iemand in de vestiging aanwezig om uitleg te geven over de veranderingen.