Burgemeester Rob Meerhof  legt een krans neer.
Burgemeester Rob Meerhof legt een krans neer. (Foto: Jolanda Hoogendoorn)

Nationale herdenking Oostzaan

OOSTZAAN - Zoals overal in het land, werden ook in Oostzaan 4 mei de slachtoffers van de tweede wereldoorlog herdacht.

Na de kranslegging namens het college door burgemeester Rob Meerhof, spraken Emmanuelle ter Beek en Paul Flens bij de bronzen stoel, het monument op het Kerkplein. Dit monument is opgericht ter nagedachtenis aan ds Nanne Zwiep, predikant in Oostzaan van 1924-1927. Het monument benadrukt dat vrijheid en gerechtigheid waardevolle verworvenheden zijn die te allen tijde verdedigd moeten worden.

Monument ter nagedachtenis aan ds Nanne Zwiep

Nanne Zwiep (Beemster, 3 augustus 1894 - Dachau, 24 november 1942) was een Nederlands-hervormde predikant in de stad Enschede. Hij werd door de nazi's gearresteerd in de Tweede Wereldoorlog.

Zwiep stierf in 1942 in het concentratiekamp Dachau, bij München. Zwiep werd predikant in de Grote Kerk op de Oude Markt in Enschede in 1929 en was een prominent persoon in de stad. Zondag 19 april 1942, sprak hij zich in zijn 'kanselboodschap' uit tegen het Nationaalsocialisme, de rechteloosheid van de Joden en het ingrijpen van de NSB in het christelijk verenigingswerk. De volgende dag werd hij door de bezetter gearresteerd. Na vijf maanden ondervraging in de gevangenis in Arnhem en Amersfoort werd hij naar Dachau getransporteerd. Op 24 november 1942, twee maanden na zijn aankomst in het kamp, stierf hij aldaar aan uitputting en ondervoeding.