Claes terug in Oostzaan.
Claes terug in Oostzaan. (Foto: Pim Beudeker)

Wereldpremière musical Claes Compaen

OOSTZAAN - Een wereldpremière van een musical in ons eigen Oostzaan. Dat is op zich al een bijzonderheid. Als het dan ook gaat over een vroegere inwoner van Oostzaan en Oostzaan daar flink in wordt bezongen is werkelijk sprake van een unieke gebeurtenis. Daarbij moet worden bedacht dat de musical een geheel eigen productie is van Bel Canto. Tekst, muziek, koorwerk, regie, choreografie en decor zijn door de leden van Bel Canto vorm gegeven.

Combinatie van moderne techniek met schitterende decors

Tien jaar gelden begon het als een idee om zelf een musical te maken. Dit kwam naderbij toen vijf jaar gelden het onderwerp werd gekozen. Het verhaal gaat over de Oostzaanse zeerover Claes Compaen. Claes begon als kaper op basis van een kaperbrief. Hij besluit later een deel van zijn buit niet meer af te dragen en overtreedt daarmee de regels van de kaperbrief en is dan zeerover. Uiteindelijk toont hij berouw en krijgt van de stadhouder een pardon. Daarmee kan hij weer terug keren naar Oostzaan. Dit is in een notendop het verhaal van de bijna twee uur durende musical. Twee uur, waarin het publiek geen moment van verveling krijgt.


Letterlijk alles is uit de kast gehaald, luidt het gezegde. Dat gaat hier niet op. De kostuums zijn heel precies nagemaakt op basis van documentatie van de kleding die destijds werd gedragen. Bij Bel Canto kennen we uit andere producties de fraaie decors die altijd in eigen huis gemaakt worden. Dit keer is hier is er nog meer klasse aan toegevoegd. Waar voorheen weleens decordelen getild moesten worden om te kunnen verplaatsen, liep alles dit keer letterlijk op rolletjes. Onder elk attribuut en het decor zaten wielen zodat de vele scène wisselingen snel verliepen. Daarnaast waren in het decor schermen verwerkt waarop tijdens één van de liederen een zeeslag te zien was. Ook op het achterdoek werden beelden geprojecteerd. Een unieke combinatie van moderne techniek met de altijd schitterende decors.


Niet alleen de wisselingen van het decor liepen voortreffelijk. Enkele van de artiesten moesten wel vier keer van kostuum wisselen. Het wisselen van decors, kleding en het daarbij behorende grime- en kapwerk werd gedaan door zo'n twintig mensen achter de coulissen. Kortom een volwaardige productie waar menig ander gezelschap jaloers op kan zijn. Ook het vertoonde spel was van hoogwaardige kwaliteit. Dit geldt voor de gehele cast. Alle rollen werden voortreffelijk neergezet. Iemand met name noemen zou daarom onrecht doen aan de anderen. Een wereldpremière waar het publiek van genoten heeft. En dit alles ondersteund door het orkest van 12 musici, welke geheel aan het oog van het publiek waren onttrokken. Kortom een musical, die na een jaar lang intensief repeteren de staande ovatie van het publiek meer dan verdiende en waar Bel Canto met trots op mag terug kijken.