Saskia Kronenburg toont het resultaat van een van de vernielzuchtige acties.
Saskia Kronenburg toont het resultaat van een van de vernielzuchtige acties. (Foto: Rodi Media/MvS )

De Rietkraag geplaagd door vandalisme

OOSTZAAN – Bij basisschool De Rietkraag is in drie weken tijd acht keer een ruit ingegooid. Schoolteam en kinderen zijn boos en zitten vol onbegrip. Want wie doet zoiets? En waarom? Het heeft er alle schijn van dat het hier om pure vandalisme gaat. Directeur Careline van der Lippe doet een beroep op omwonenden en ouders om extra alert te zijn. "Ik hoop dat de juiste ouders dit artikel lezen."

door Marcel van Stigt

'Wie doet zoiets? Wat is hier de zin van?'

In de klas van juf Saskia Kronenburg zijn de sporen van de laatste aanslag nog zichtbaar. Achter de gesneuvelde ruit is een noodraam geplaatst, maar het gat en de uitgelopen barsten zijn nog goed te zien. Een wrang contrast met de vrolijke, kleurige kindertekeningen die erboven hangen. De scherven lagen overal, tot in de verste hoeken en zelfs in de laden van de kastjes.

Vernielzucht

Het personeel kijkt er nauwelijks nog van op. Leek het eerst nog op een incident, na acht keer heeft het er alle schijn van dat De Rietkraag wordt geplaagd door een stelselmatige vorm van vernielzucht. "Wie doet zoiets? Wat is hier de zin van?" Directeur Careline van der Lippe vraagt het zich vertwijfeld af.

Openbaar terrein

De Rietkraag is geen onneembare vesting, omringd door hoge hekken. Je kunt er onbelemmerd omheen lopen. Dat past bij de buurtfunctie van de school. Het speelplein is openbaar terrein, kinderen spelen er na schooltijd en ook hangjongeren komen er graag.

Pizzadozen

Careline: "Je moet toch ergens hangen, dat snap ik echt wel. We vinden hier regelmatig pizzadozen, verpakkingen van de snackbar en lachgascapsules. Maar dat is lang niet zo erg als wat er nu gebeurt. Dit is iets anders dan een bal die per ongeluk door een ruit wordt geschoten. Steeds weer die troep opruimen en de Glaswacht bellen. En steeds weer die kosten."

Glasgerinkel

Zicht op de dader of daders is er niet. Buurtbewoners hebben, zo blijkt achteraf, op een van de bewuste nachten glasgerinkel gehoord. Meer aanwijzingen zijn er niet. De politie heeft toegezegd extra te surveilleren. De vraag is of dat helpt. "We zouden zelf ook kunnen gaan posten," aldus Careline, "maar ik denk dat je altijd te laat bent. En ik wil ook geen eigen rechter spelen. Camera's ophangen zou een oplossing kunnen zijn. Dat wordt nu onderzocht door het schoolbestuur."

'Het is hun school'

Careline zoekt de oplossing bij de inwoners van Oostzaan. "We moeten in de gaten krijgen wie dit doen en daarop aanspreken. Ik hoop dat de juiste ouders dit lezen. En dat ze denken: hé, mijn kind gaat ook weleens 's avonds op pad. Wat voert hij dan uit?

Wat ik wil is dat de daders gepakt worden en opdraaien voor de kosten. Vooral voor onze leerlingen. Het is hun school. Zoiets als dit, dat dóe je niet."