Groene gemeenten gaan doen wat kan

REGIO - Op maandag 9 december kwamen zo'n dertig raadsleden van de vier groene landelijke gemeenten Wormerland, Oostzaan, Landsmeer en Waterland (WOLW) informeel bij elkaar. Ze stemden unaniem en zonder wijzigingen in met het Pamflet 'Doen wat kan'.

Hun visie is om de thema's wonen, vervoer, landschap, zorg en energie met elkaar te verkennen. Basis daarvoor zijn de overeenkomsten tussen de vier, zoals hun voorzieningenniveau, bevolkingsopbouw, het veenweidegebied en de wens tot kwaliteitstoerisme.

"Veel kopjes koffie drinken en elkaar helpen met kleine dingen," vatte Fred Sanders, gemeenteraadslid in Wormerland, het samen. "En waar mogelijk gezamenlijke thema's oppakken," vulde Jacobien van Boeijen, gemeenteraadslid in Landsmeer, aan. Hiermee 'parkeren' zij de discussie over fusie, ambtelijke samenwerking of zelfstandig blijven. "Dat bracht ons de afgelopen jaren niet verder," aldus Sanders. De aanwezigen spraken meteen af een werkgroep in te stellen over de invoering van de Omgevingswet voor 1 januari 2021. Onderwerpen die ook werden genoemd zijn gemeenschappelijke regelingen waarin de gemeenten samen zitten, zoals de Jeugdzorg; het maken van een Regionale Energie Strategie, woonoplossingen voor speciale doelgroepen en de wens tot beter openbaar vervoer.