Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

'Een leuk stuk met geweldige kinderen'

OOSTZAAN - "De jeugd heeft de toekomst"; een veelgehoorde spreuk, maar wat weinig mensen weten is dat dat Bel Canto echt is voortgekomen uit een kinderkoor. De mensen die in 1942 aan de wieg stonden van de vereniging waren daarvoor lid van het kinderkoor 'Jonge Kracht'.

Mooie voorstelling jeugdkoor

Het eerste Bel Canto Kinderkoor werd in 1957 opgericht. In een mum van tijd sloten zich meer dan honderd kinderen aan. Maar ondanks het grote aantal leden, of misschien juist daardoor, leed deze afdeling verlies. Dus werd hij na twee producties (in 1959) weer opgeheven. Eind jaren '70 ontstond er een nieuw initiatief en in 1980 beschikt Bel Canto Oostzaan weer over een jeugdkoor.

Producties

Door de jaren heen heeft het jeugdkoor vele producties gespeeld, maar extra trots is de vereniging op maar liefst vier 'eigen' voorstellingen, wereldpremières dus! Het Jeugdkoor bracht in 1985 (en later nog twee keer) de musical Apenstreken. In april 2001 speelden de kinderen maar liefst zes keer de eigentijdse sprookjesmusical www.sprookjes-bos.nl. De anti-pest musical Het Geheim van de Grote Gatenkaas werd in 2010 voor de allereerste keer ten tonele gebracht. Deze voorstelling staat in 2018 opnieuw op de planken. Het Jeugdkoor stond in 2012 met Gulliver op het podium.

Rondom borreltijd

Maar Bel Canto heeft nog meer voor haar publiek in petto. Het seniorenkoor verzorgt, in samenwerking met het operettekoor, zondag 23 juni een concert in het Atrium van de Kunstgreep: Rondom Borreltijd. Iedereen is vanaf 15.00 tot 17.30 uur van harte welkom om te luisteren naar diverse prachtige liederen onder het genot van een drankje. De toegang is geheel gratis. Het concert wordt 29 september herhaald.

Prinsheerlijk

Het jeugdkoor gaf eind mei de voorstelling Prinsheerlijk in theater de Kunstgreep. "Gezellige dorpskinderen, een prachtige Koningin, twee rechercheurs, de burgemeester, lakeien, hofdames, een hofarts en een schoolmeester. De ingrediënten voor een leuke gezinsmusical opgevoerd door de kinderen van het jeugdkoor van Bel Canto", laat Monique Rappard, van de jeugdcommissie van Bel Canto, weten. "Tijdens de voorbereiding van de viering van het jaarlijkse Koninginnedag blijken twee rechercheurs op zoek te zijn naar prins Diederik en prinses Fiona, die uit het paleis zijn weggelopen, omdat ze geen zin hadden weer een dag met opzitten en pootjes geven. De kinderen van het dorp spraken af nooit te klikken tegen volwassenen en dit laten zij dan ook aan de prins en prinses zien met het kliklied. Om de prins en prinses te helpen ruilen Derk en Fientje van kleding. Hierdoor worden de verkeerde kinderen meegenomen naar het paleis."

Festiviteiten

Tijdens de officiële festiviteiten wordt de Koningin, gefeliciteerd door de minister President. De gezanten van Mongolië. De gezant van Zuid-Afrika en van Zweden. Diederik krijgt een niesbui en wordt door de hofarts onderzocht. Deze komt achter de verwisseling van de kinderen. De volgende dag nemen de rechercheurs een kijkje in het klaslokaal van meester Stufjes. Daar worden de echte prins en prinsen al snel ontdekt. En mogen zij wat vragen en zeuren aan hun moeder toch op de school blijven. "De voorstelling eindigt toch weer goed. Kinderen die nog niet zo lang bij het koor zijn vertolkte knappe rollen. Ook waren er leden die verschillende rollen voor hun rekening namen. Een leuk stuk, gespeeld door geweldige kinderen", besluit Monique.

Meedoen?

Welk kind denkt: 'dat wil ik ook!' Het jeugdkoor repeteert elke woensdag tussen 18.30 tot 20.00 uur in Theater de KunstGreep, Kerkbuurt 4 in Oostzaan. Kom vrijblijvend eens langs voor een proefrepetitie!

Het jeugdkoor van Bel Canto gaf een prachtige voorstelling.